Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το θέατρο του Ξυλοπάροικου


Μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα με αξιόλογη παρουσία στη νομό Τρικάλων και όχι μόνο!
Εμψυχωτής και εμπνευστής του θεάτρου είναι ο Βασίλης Μπιλιάλης, που με το πολύπλευρο, αυτοδίδακτο, δημιουργικό ταλέντο του (ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός) διατηρεί το θέατρο ζωντανό τα τελευταία 30 χρόνια.


Η ιστορία όμως, του θεάτρου Ξυλοπάροικου, έχει τις ρίζες του πολύ παλιά. Το 1920 οι κάτοικοι του χωριού, με την υποστήριξη των δασκάλων του δημοτικού σχολείου, δημιούργησαν το θίασο ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις για την ψυχαγωγία τους.
Τα πρώτα έργα ήταν: «η Γκόλφω»,  «η Εσμέ», «ο Αθανάσιος Διάκος», «ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», κ.α.



Η θεατρική παράδοση πέρασε σιγά, σιγά από γενιά σε γενιά και έτσι το 1976 ιδρύθηκε ο Σύλλογος του Θεάτρου Ξυλοπάροικου.



Κάτοικοι του χωριού Ξυλοπάροικου δημιούργησαν ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που παρουσίαζε διάφορες θεατρικές παραστάσεις όπως την παραδοσιακή «Γκόλφω» καθώς και αλλά κωμικά επιθεωρησιακά έργα - σκετς που καυτηρίαζαν την πολιτική επικαιρότητα.
  

Η αγάπη και το μεράκι των συντελεστών έκαναν το θέατρο Ξυλοπάροικο να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Από το 1976 έως και σήμερα έχει ανεβάσει πολλά θεατρικά έργα. Δύο εξ αυτών, η διασκευασμένη «Γκόλφω», του Σπύρου Περσιάδη, και «το καφενείο του χωριού», βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ θεάτρου Καρδίτσας.


Άλλα θεατρικά έργα που γνώρισαν επιτυχία είναι: «Η Μαρουσιάνα, το κορίτσι της Πίνδου», και το «Καφενείο ο Κολιός».


Η Μαρουσιάνα


Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί που έλαβαν μέρος είναι: Βασίλης Μπιλιάλης, Αθανάσιος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακώστας, Νικόλαος Σπύρου, Γεώργιος Λέφας , Σωτήρης Καρατάσιος, Ιωάννης Καρατάσιος, Κωνσταντίνος Νταιλιάνης, Αθανάσιος Καλατζής, Κωνσταντίνος Μπιλιάλης, Δημήτριος Λάμπρου, Σωτήρης Καρατάσιος του Αποστόλου, Θωμάς Γάτσας, Ελευθέριος Μπιλιάλης, Κωνσταντίνος Μπιλιάλης του Γεωργίου, Θωμάς Καλατζής, Δημήτριος Καλατζής, Ευάγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Μπακάλης, Κωνσταντίνα Σίμου, Γρηγόρης Ιωάννου, Ηλιάνα Ρίζου, Σούζη Αναγνώστου, Ελισάβετ Ρήγα και Κατερίνα Τζερεμέ.


Τέλος να σημειωθεί ότι στο Ξυλοπάροικο υπάρχει υπαίθριο θέατρο, το οποίο βρίσκεται σε αμφιθεατρική περιοχή του χωριού, όπου συχνά γίνονται διάφορες ψυχαγωγικές θεατρικές παραστάσεις για τους κατοίκους του χωριού.


ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Βασίλης Μπιλιάλης

Θανάσης Παπαδημητρίου

Βασίλης Παπακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας