Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Αφηγήσεις από την Μικρασιατική εκστρατεία



Ως συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης που αφορά στην Μικρασιατική εκστρατεία, θεωρούμε αξιοσημείωτες κάποιες αφηγηματικές εικόνες (περιστατικά) να καταγραφούν στη συλλογική μας μνήμη.
Η μάχη στο Αφιόν Καραχισάρ ήταν ο επίλογος της Μικρασιατικής εκστρατείας. Τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά και εθνοκτόνα. Οι νεκροί Έλληνες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ανήλθαν στις 42.335 και οι αιχμαλωτισθέντες στις 15.000.
Από τα τρία εκατομμύρια των Ελλήνων της Μ. Ασίας πάρα πολλοί σφαγιάσθηκαν, ενώ ενάμισι εκατομμύριο κατέφυγαν στην Ελλάδα.
Οι διασωθέντες του στρατού μας μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με πλοία του πολεμικού στόλου.
Εκεί λοιπόν κατά την υποχώρηση, ένας Τρικαλινός στρατιώτης ο Κώστας, από την πολλή κούραση δεν μπορούσε να προχωρήσει. Η εξάντληση ήταν εμφανής στο σώμα του και σωριάστηκε στο έδαφος. Ξαφνικά εμφανίστηκε, δίπλα του ένας έφιππος στρατιώτης ο συμπατριώτης του ο Νίκος και τον φωνάζει.
«Τι έγινε ρε Κώστα;»
«Κουμπάρε, σώσε με. Δεν μπορώ να κάνω βήμα» απόσωσε και είπε ο Κώστας.
«Μη φοβάσαι. Θα σε ανεβάσω στο άλογο και θα φύγουμε», είπε ο Νίκος κατεβαίνοντας από το άλογό του και βοήθησε τον Κώστα να ανέβει στο άλογο.
Έφιπποι και οι δύο, μετά από πολλή ώρα, έφτασαν κάποια στιγμή σώοι στην παραλία.


Στο πλοίο επικρατούσε πανικός. Κατατρομαγμένοι οι άνθρωποι στριμώχνονταν και επιβιβάζονταν στο πλοίο για την αναχώρηση.
Ο Κώστας βλέποντας τον πανικό που επικρατούσε πρότεινε το όπλο σε έναν άλλον στρατιώτη που ήταν επάνω στο πλοίο και του είπε να τον τραβήξει επάνω.
Έτσι και έγινε. Ανέβηκε στο πλοίο σκαρφαλώνοντας με την βοήθεια του συμπατριώτη στρατιώτη και αφού τον ευχαρίστησε του είπε:
«Από πού είσαι ρε παλικάρι;»
«Από τα Τρίκαλα». Είπε ο στρατιώτης.
«Από τα Τρίκαλα!» είπε ο Κώστας κοιτάζοντας καλύτερα και αναφώνησε:
«Γιάννη αδερφέ μου! Δεν σε γνώρισα».
«Μήπως σε γνώρισα εγώ; Έτσι όπως είμαστε άπλυτοι και αξύριστοι φυσικό είναι να μη γνωριζόμαστε ούτε τα αδέρφια…».

επικοινωνιστε μαζι μας