Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας αναχαιτίζεται η αδειοδότηση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στο Βαλτινό.


Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 56 παρ.6α του ν.2637/1998 όπως ισχύει), οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο ή βιορευστά σε αγροτεμάχια της επικράτειας, εκτός Αττικής, που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Η τήρηση των τιθέμενων προϋποθέσεων εξετάζεται κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των σταθμών.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 2939/2001 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2015/720/ΕΕ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
Άρθρο ...
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου ή βιορευστών

Η χωροθέτηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου ή βιορευστών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον αγροτικό χώρο και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη αυτού, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Οι σταθμοί βιομάζας, βιοαερίου και βιορευστών δεν αποτελούν ασύμβατη με την αγροτική παραγωγή δραστηριότητα. Αντίθετα σχετίζονται με αυτή και αδρανοποιούν τα αγροκτηνοτροφικά απόβλητα, μέσω της αξιοποίησης αγροτικών παραπροϊόντων, ενεργειακών καλλιεργειών, ενσιρωμάτων χλωρής νομής γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών και αγροτοβιομηχανικών οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, αποβλήτων βρώσιμων ελαίων και λιπών, αγροτικής και δασικής βιομάζας, κλπ.
Οι περιορισμοί που τίθενται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς βιομάζας, βιοαερίου ή βιορευστών με την περ. α της προτεινόμενης ρύθμισης έχουν σκοπό να αποτρέψουν την αλλαγή χρήσης γης από αγροτική σε βιομηχανική.
Με την περ. β ορίζεται ότι σε αγροτεμάχια που έχουν καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α' 33), επιτρέπεται με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις η εγκατάσταση σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου, δηλαδή είναι ισχύος μέχρι και 500 kW και χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που παράγονται ή συλλέγονται τοπικά και ανήκουν σε πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Η υπηρεσία κατά τη χορήγηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στις περιπτώσεις α και β θα ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων, δηλαδή θα ελέγχει την προέλευση και τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης και στην περίπτωση β ειδικά θα ελέγχει επιπλέον αν το αίτημα υποβάλλεται από πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Η ισχύς της προτεινόμενης ρύθμισης για τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τον εξορθολογισμό στη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 
Άρθρο ...
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου ή βιορευστών.

Η θαλπωρή της ξυλόσομπας


Οδεύοντας σιγά σιγά προς στον Χειμώνα το κρύο αρχίζει να γίνεται πιο αισθητό και τα συστήματα θέρμανσης σιγά σιγά μπαίνουν σε λειτουργία.
Για δεκάδες χρόνια η ξυλόσομπα είχε χαθεί από το προσκήνιο. Επανήλθε όμως τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης.
Υπήρχαν εποχές που η ξυλόσομπα ήταν το μεγάλο απόχτημα.
Πριν φτάσει στα φτωχά νοικοκυριά είχε ήδη φτάσει στα καφενεία του χωριού.


Η ξυλόσομπα αντικατέστησε το «τζάκι» και θεωρούνταν μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη για την εποχή εκείνη.
Προσπαθούσε να ζεστάνει τα σπίτια, που στα περισσότερα, από τις χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα, άκουγες μέσα τον αέρα να σφυρίζει τα χειμωνιάτικα βράδια.
Με τα ξύλα ως πρώτη καύσιμη ύλη που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι, εκτός από τη ζεστασιά παρείχε και τη δυνατότητα του μαγειρέματος και του ψησίματος.


Εκτός από ζεστασιά και μαγείρεμα δημιουργούσε και θαλπωρή αφού όλη η οικογένεια ήταν συγκεντρωμένη τριγύρω της. Οι μνήμες της είναι συνδεδεμένες και με τα σχολεία καθώς πρόσφερε τις υπηρεσίες της και εκεί.
Μια συλλογή φωτογραφιών μας θυμίζει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που παρείχαν κάποτε αυτές οι ξυλόσομπες. 

επικοινωνιστε μαζι μας