Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «καλά κρασιά!!!» του Βαλτινού


Στο Βαλτινό υπάρχουν αρκετοί που διαθέτουν κτήματα και καλλιεργούν αμπέλια, για την εξασφάλιση του ντόπιου αγνού κρασιού και του τσίπουρό τους.
Αμπέλια που περιέχουν κλήματα με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών, που σε συνδυασμό τους, δίνουν εξαιρετικό, ντόπιο, και ποιοτικό κρασί.
Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας (τρυγητής) που ωριμάζουν τα σταφύλια και αποκτούν χρώμα και γλυκύτητα.
Η ώρα της ωρίμασης και του τρύγου του σταφυλιού έχουν φτάσει, όταν οι ρώγες αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα, καθώς και την κατάλληλη αναλογία σακχάρων και οξέων.
Έτσι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ο Θανάσης, ο Στέλιος, ο Θωμάς… συμμετέχουν σε αυτήν την ευχάριστη διαδικασία, του τρύγου με γέλια, χαρές και τραγούδια.


Οι δουλειές όλες μοιρασμένες. Άλλοι κόβουν τα σταφύλια, άλλοι με τα τελάρα και τα κοφίνια κουβαλάνε τα σταφύλια και άλλοι προετοιμάζουν την διαδικασία για το πάτημα των σταφυλιών και την παραγωγή του μούστου.
Κατά την διαδικασία του τρύγου τα σταφύλια συλλέγονται προσεκτικά, με τα χέρια (όπως γίνεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα) τοποθετούνται μέσα σε κλούβες και μεταφέρονται, το συντομότερο δυνατόν, στον χώρο όπου θα γίνει η οινοποίησή τους, για να διασφαλισθεί η ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί.
Με ηλεκτροκίνητο πλέον μηχάνημα συνθλίβονται τα σταφύλια και προκύπτει ο μούστος.


Εκεί που συνθλίβονται τα σταφύλια για να βγει ο περίφημος λαμπερός χυμός, θα βρεθεί και λίγος χρόνος για να φτάσει στα ποτήρια τους ώστε να «τσουγκρίσουν» και να πιούν εις υγείαν!  

επικοινωνιστε μαζι μας