Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Ο «Γύρος του κόσμου» σε ένα βράδυ

 

Η κοινωνία στα χωριά είναι οργανωμένη έτσι, ώστε στο κέντρο τους και συνήθως δίπλα στην πλατεία να βρίσκονται τα καφενεία και τα διάφορα άλλα καταστήματα.

Στο Βαλτινό «Ο Γύρος του κόσμου» είναι ένα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί ως γυράδικο, αλλά και ως καφενείο του χωριού. Είναι το μέρος όπου συνήθως οι άντρες συναντώνται και περνούν παρέα εκεί την ώρα τους.

Τις παγερές βραδιές του χειμώνα, η σόμπα στη άκρη μπουμπουνίζει και τριγύρω, όσος χώρος περισσεύει, είναι γεμάτος με τραπέζια και καρέκλες.

Μόλις αρχίζει να βραδιάζει δίνει ένας-ένας το παρόν, Ο Μήτσιος, ο Θανάσης, ο Κώστας, ο Αντώνης, ο Γρηγόρης… Μερικοί έρχονται κουρασμένοι και αποκαμωμένοι από τις βαριές δουλειές της ημέρας και κάθονται δίπλα στη σόμπα, παραγγέλνοντας στον Πέτρο ή στην Γιάννα. Άλλος θα πάρει καφεδάκι άλλος τσιπουράκι προσπαθώντας να ξεχάσει τα σεκλέτια και τους καημούς του κι άλλος θα «τσιμπίσει» κανέναν γύρο απ’ όλα, για να μετριάσει την πείνα του.

Οι θαμώνες το απολαμβάνουν ενώ παράλληλα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται και οι διάφορες συζητήσεις για τα καθέκαστα, με πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά, επαγγελματικά θέματα, αλλά και με παλιές ιστορίες, άλλες αληθινές κι άλλες φανταστικές, με μπόλικη σάλτσα. Οι διηγήσεις για τα περασμένα είναι το πιο κοινό θέμα. Οι άντρες έχουν ανάγκη να διηγούνται τις εμπειρίες τους, καθώς οι περιγραφές επαναλαμβάνονται, αναλύονται και διορθώνονται ξανά και ξανά, μέχρι να καταλήξουν σε μία ιστορία αποδεκτή από όλους, τόσο που κι αυτοί που δεν ήταν παρόντες στα γεγονότα να είναι σαν να ήταν. Έτσι οι διηγήσεις των πολύ σημαντικών περιστατικών περνούν στην επόμενη γενιά και φτάνουν να γίνουν θρύλος. Άλλο συχνό θέμα είναι η ανταλλαγή πληροφο­ριών για τα σπαρτά και τα ζώα, εκεί ο χώρος του καφενείου γίνεται σχολείο δράσης για όλα τα αγροτικά θέματα.

Έχει τη δικιά του μαγεία και το δικό του χρώμα αυτό το μαγαζάκι, «Ο γύρος του κόσμου», που αποτελούσε και αποτελεί τόπο συγκέντρωσης και όχημα για νοερά ταξίδια στον γύρο του κόσμου…


επικοινωνιστε μαζι μας