Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Με αφορμή δύο επιχρωματισμένων φωτογραφιών


Μέσα σ’ ένα σκηνικό φτιαγμένο από το χρόνο, και όχι από επαγγελματίες διακοσμητές, ο νεαρός μεροκαματιάρης μπακαλόγατος, μοστράρει γεμίζοντας την φιάλη, εκεί στο υπόγειο της μπακαλοταβέρνας, πλάι στα γιοματάρια, στα σακιά, στα δοχεία λαδιού, καταμαρτυρώντας όλη την ατμόσφαιρα της εποχής του ΄50.

Δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα, δυο ασπρόμαυρες φωτογραφίες που επιχρωματίστηκαν και έδωσαν εμφατικά την ευκαιρία για μια νοσταλγική ανάκληση στη μνήμη κάποιων βιωματικών στιγμών.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ΄50, στη δεκαετία της μετανάστευσης. Χιλιάδες Έλληνες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Την εποχή που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ζήσουν και να ευτυχίσουν. Η προσπάθεια όμως για να κερδίσει κανείς την ζωή και την ευτυχία μετατρέπονταν σε σκληρό αγώνα επιβίωσης.

Στην επόμενη φωτογραφία ο ίδιος μεροκαματιάρης, στο μαγειρειό της μπακαλοταβέρνας, ανάμεσα σε μαγειρικά σκεύη, ταψιά, κατσαρόλες και τηγάνια γεμάτα φαγητά, ετοιμάζει την παραγγελία των πελατών.


Δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα που εικονίζουν τον συγχωριανό μας Ευάγγελο Τσιγάρα, ο οποίος εργάζονταν το 1955 στην Αθήνα. Δυο στιγμιότυπα που θα μπορούσε ο ίδιος να αναπολήσει γεμάτος νοσταλγία, όχι για να ξαναζήσει αυτές τις στιγμές απλά να νοιώσει τις στιγμές ως μνημόσυνο στη νιότη που πέρασε.


επικοινωνιστε μαζι μας