Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Πρόταση για την δημιουργία μονάδα κοινωνικής φροντίδας στο Βαλτινό



Του Δημήτρη Τσιγάρα

Ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, υπάρχει μία ευαίσθητη ομάδα οι ηλικιωμένοι, που εξαιτίας των ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών και του σύγχρονου τρόπου ζωής, τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους, αυξάνοντας συνεχώς τις ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές και υλικές τους ανάγκες.
Αυτές οι μεταβολές, καθώς και η ιδιαιτερότητα των προβλημάτων των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία και οργάνωση δομών, ώστε να τους προσφερθεί η μέγιστη δυνατή φροντίδα, μέσω μίας σειράς δράσεων, που θα στηρίζουν τόσο τους ίδιους, τους ηλικιωμένους, όσο και τις οικογένειές τους.
Μια πρόταση για ένα σημαντικό έργο στο Βαλτινό, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας μονάδας κοινωνικής φροντίδας. (Οίκος Ευγηρίας - Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων).
Η πρόταση έχει αποδέκτες τους φορείς του Δήμου Τρικκαίων, την Κοινότητα Βαλτινού, και αφορά όλους τους κατοίκους της Δ. Ε. Καλλιδένδρου και της γύρω περιοχής.
Με την ελπίδα και την πεποίθηση να κατανοηθεί η σημαντικότητα, η αναγκαιότητα, και η ωφελιμότητα αυτού του έργου, ώστε να γίνει λαϊκό αίτημα και κάποια στιγμή να πάρει σάρκα και οστά καταθέτω την πρόταση.
Η προμελέτη της πρότασης έχει ως εξής:
Ένας από τους καταλληλότερους χώρους για να κατασκευαστεί η κτιριακή υποδομή, είναι ο παρακείμενος αύλειος χώρος του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Βαλτινού, που θα παραχωρηθεί για την στέγαση της ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ» του Βαλτινού.
Θα δημιουργηθούν δύο θάλαμοι των δέκα κλινών, σαλονοτραπεζαρία, μια κουζίνα, ιατρείο, γραφεία προσωπικού, μπάνιο - WC, αποθηκευτικός χώρος,...
Η μονάδα θα είναι χωρητικότητας 20 ατόμων και θα φιλοξενεί (περιθάλπτει) δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες.


Στη «ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΒΑΛΤΙΝΟΥ» θα παρέχεται:
1) Καθημερινή στέγαση στους ηλικιωμένους, υγιεινή διατροφή, συντροφιά, ψυχαγωγία και φροντίδα. Θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να νιώθουν την ζεστασιά, την αγάπη, τη φροντίδα, την ασφάλεια, την καθαριότητα και την οικογενειακή θαλπωρή.
2) Ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα από τον αγροτικό γιατρό (θα συστεγάζεται το αγροτικό ιατρείο μέσα στη μονάδα).
3) Ειδικευμένη φροντίδα ατομικής υγιεινής από νοσηλευτικό και υπηρετικό προσωπικό. Η φροντίδα αυτή θα περιλαμβάνει την λήψη φαρμάκων, το μπάνιο όλων των περιθαλπόμενων (κάθε 2-3 ημέρες), τον καθαρισμό, τον καλλωπισμό, την ένδυση, την φυσιοθεραπεία,  κλπ.
4) Κοινωνική υπηρεσία. Το έργο της κοινωνικής λειτουργού είναι πολύ σημαντικό και έχει σχέση με την στήριξη, την συναισθηματική τόνωση, την ενθάρρυνση συμμετοχής σε ομαδικές δράσεις, τη διοργάνωση τέτοιων δράσεων, την ενεργό συμμετοχή σε εκδρομές και γιορτές που σκοπό έχουν την κοινωνικοποίηση και δραστηριοποίηση των περιθαλπόμενων. Η ίδια υπηρεσία θα διαχειρίζεται και πιο πρακτικά ζητήματα που αφορούν στους περιθαλπόμενους, όπως τη γραφειοκρατία στις σχέσεις τους με το δημόσιο, την επικοινωνία τους με συγγενείς και φίλους κ.α.


Θέσεις εργασίας.
Θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.
(1 θέση Κοινωνικής λειτουργού, 1 θέση Νοσηλεύτριας, 1 θέση υπηρετικό προσωπικό 1 Θέση μαγείρισσας).
Επιπλέον θα υπάρχουν και έκτακτοι εξωτερικοί συνεργάτες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της μονάδας όπως (Φυσιοθεραπευτής, κομμωτής, κλπ).

Ο Πηνειός ποταμός με τον φακό του Γιώργου Ζάρρα



Ο Πηνειός, ή Σαλαβριάς είναι ποταμός της Θεσσαλίας όπου οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο. Δεχόμενος όλα τα νερά από τους συγκλίνοντες ακτινοειδώς παραπόταμους της Δυτικής Θεσσαλίας τα οποία άλλοτε σχημάτιζαν λίμνη και ρέοντας από τα στενά της Καλαμπάκας, που από τη διαβρωτική του ενέργεια δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα, φθάνει στον θεσσαλικό κάμπο, όπου και διασχίζοντας το πέρασμα της περίφημης Κοιλάδας των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Όσσας, και εκβάλλει στο Αιγαίο δημιουργώντας το Δέλτα του κοντά στην κωμόπολη Στόμιο.


Στη σημερινή ανάρτησή μας γίνεται μια περιπλάνηση στις όχθες και στα νερά του Πηνειού ποταμού – Σαλαμπρά, της περιοχής των Τρικάλων, με την φωτογραφική ματιά του Γιώργου Ζάρρα, ο οποίος με αξιόλογη καλλιτεχνική ευαισθησία αποτυπώνει μαγευτικές εικόνες,  πότε με έντονους και πότε με απαλούς χρωματισμούς, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον του ρου του ποταμού, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή διάσταση στην φωτογραφική του απεικόνιση.


Ο Πηνειός ποταμός, ο γιος του Ωκεανού σύμφωνα με την μυθολογία. Στο πέρασμά του ξετυλίγει τις πολυάριθμες πλευρές του και άλλοτε κυλά ορμητικός και άλλοτε ήρεμος, όπως εδώ στο χωριό Διαλεχτό.

επικοινωνιστε μαζι μας