Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Προετοίμασαν την υποδοχή του Μάη άντρες και γυναίκες στο Βαλτινό.Οι γυναίκες ξεχύθηκαν στην εξοχή, συγκέντρωσαν άνθη και λουλούδια για τον «Κλήδονα», έφτιαξαν και φόρεσαν στεφάνια, έστησαν την καλύβα, στην κεντρική πλατεία, ετοίμασαν πίτες και προετοίμασαν με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Βαλτινού.


Ενώ οι άντρες μετέφεραν τον εξοπλισμό Ψυγεία, πάγκους, ψησταριές) στο δάσος της Παναγίας, έφτιαξαν κούνιες με τριχιές, καθάρισαν και διευθέτησαν το χώρο, για να υποδεχθούν τους επισκέπτες φυσιολάτρες της Πρωτομαγιάς.


Άντρες και γυναίκες χάρηκαν και απόλαυσαν την ημέρα της προετοιμασίας και τώρα περιμένουν την εύνοια του καιρού για να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.


Ακολουθεί φωτορεπορτάζ.

Η χαρά της προετοιμασίας. Μέρος Β’Άντρες και γυναίκες του Βαλτινού χάρηκαν και απόλαυσαν την προετοιμασία της γιορτής της Πρωτομαγιάς, που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού.


Το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί μιλάει από μόνο του.

Οι παλιοί πρόσκοποι του ΒαλτινούΝτυμένοι με την κλασική στολή, οι πρόσκοποι του Βαλτινού, παρατάχθηκαν σε τετράδες, άλλοι όρθιοι και άλλοι καθιστοί, στήθηκαν με καμάρι και φωτογραφήθηκαν.
Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όπου στο Βαλτινό συγκροτήθηκε μια ομάδα προσκόπων με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή.
Προσήλθαν και εντάχθηκαν εθελοντικά αρκετοί νέοι, αποδεχόμενοι τις αρχές του Προσκοπισμού.
Οι αρχές τους: "Καθήκον προς τον Θεό", "Καθήκον προς τους άλλους" και "Καθήκον προς τον εαυτό τους.".
Το Προσκοπικό ρητό: Έσo έτοιμος - Πάντα Μπρος - Αίεν Αριστεύειν - Πάντα Πρόθυμοι - Καλό Κυνήγι.


Η στολή τους: πουκάμισα με μακριά μανίκια, παντελόνια κοντά με δύο τσέπες στο πλάι και μία πίσω, μακριές κάλτσες διπλωμένες κάτω από τα γόνατα, δερμάτινες ζώνες διακοπτόμενες από δύο κρίκους που αγκιστρώνονται με πόρπη και που φέρουν το έμβλημα του σώματος, πράσινοι μπερέδες, και μαντίλια τριγωνικά τυλιγμένα γύρο από το λαιμό με τη γωνία προς τα πίσω.


Ο ύμνος των προσκόπων:
Με καρδιά από τόλμη γεμάτη,
με ματιά σαν αστράφτει γοργή,
το καθήκον ο πρόσκοπος πράττει,
όπου χρέος εμπρός τον καλεί.

Με θυσία προτείνει τα στήθια,
για να δώσει στους άλλους βοήθεια,
λεβεντιά, αγαθότης κι αλήθεια,
 του προσκόπου είναι η μόνη ζωή.

Υψηλόφρων γενναίος ιππότης,
στην τιμήν υπόσχεται αυτός,
κι είναι ο λόγος πάντα θεότης,
και στον νόμο του μένει πιστός.

Ένα άριστο σύνθημα έχει,
Έσο Έτοιμος – τούτο προσέχει,
στους αγώνες ακούραστος τρέχει,
είναι εύθυμος πάντα φαιδρος.

Περπατά και βροντά, όρη-δάση περνά,
και το βήμα ταχύ μεσ’ στους κάμπους ηχεί,
λεβεντιά, αγαθότης κι αλήθεια,
του προσκόπου είν’ η μόνη ζωή.επικοινωνιστε μαζι μας