Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ο φίλος μου ο Θανασάκης (ιστορίες του τηλεφώνου)


Του Θανάση Ζαμπακά

Την προηγούμενη βδομάδα κτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα τη φωνή του φίλου μου Θανάση.
-Γεια σου Μήτσιο.
-Γεια σου Θανάση, Τι κάνεις;
-Α! παλιότερα έκανα ότι ήθελα… τώρα κάνω ότι μπορώ…
-Που είσαι βρε θηρίο;
-Α! είμαι στην Αμμουδιά.
-Ποια Αμμουδιά, εδώ στα Τρίκαλα;
-Α! χαζός είσαι, με τέτοιο καύσωνα στην Αμμουδιά των Τρικάλων θα κάτσω. Στη θάλασσα είμαι, στη παραλία της Πρέβεζας! Ξέρεις, εδώ που χύνεται ο ποταμός Αχέροντας. Αυτός ντε, που στους αρχαίους χρόνους πηγαινοέρχονταν στα νερά του ο Χάροντας με τη βάρκα και περνούσε τις ψυχές απέναντι στον Άδη.  Γι’ αυτό βάζουν νομίσματα στους νεκρούς, (μακριά απ’ εδώ) για να πληρώνουν τα κόμιστρα στο Χάρο.
Ά! Ξέρεις, μόνο ένας δεν πλήρωσε, ο Μένιππος . Αυτός λοιπόν είπε στο χάρο: «Δεν έχω χρήματα, άμα θες γύρναμαι πίσω». Αλλά λένε ότι ο Χάρος ήταν κουφός για να μην ακούει τα παρακάλια και τις ικεσίες των νεκρών.


Τέλος πάντων, είμαι που λες, Μήτσιο, εδώ στο ξενοδοχείο «coreali» του συμπέθερου. Ωραίο περιβάλλον, ωραία δωμάτια, αιρ κοντίσιον, τηλεόραση κουζίνα…, μεγαλεία πράματα, όλα τα κομφόρ.
Πάω κάθε μέρα για μπάνιο, πρωί, απόγευμα, μέσα σε 9 μέρες έκανα 17 μπάνια. Μπαίνω, βγαίνω απ΄ τη θάλασσα και καμιά φορά ψαρεύω με αγκίστρι.  Δυο τηγανιές ψάρια έπιασα.
Το βραδάκι σουλατσάρουμε βόλτα με τον συμπέθερο στα ταβερνάκια. Στο «Αρχιπέλαγος» παραγγέλνεις  μπύρα και σου φέρνουν και μεζέ. 2,50 ευρώ, τσάμπα πράμα.
Ένα βράδυ πήγαμε στον «Πατέρα», ωραία ταβέρνα, κάργα κόσμος, κρασί μόστρα παρακαλώ με τέσσερα ευρώ το μισόκιλο. Φράπ και οι ψαρομεζέδες. Μπράβο Θανασάκη! λέω. Δεύτερο κρασί ξανά μεζέ, αγριογούρουνο. Ξαναμπράβο Θανασάκη λέω! Τρίτο κρασί, ξανά μεζέδες. Ματαξαναμπράβο Θανασάκη!
-Σώπα ρε μεγάλε, χόρτασες μεζέδες, όπως παλιά!
-Ναι, ναι, άλλο να σου λέω κι άλλο να το ζήσεις. Μπέικα τα περνάω!
Τ’ Αη Λιά θα έρθω να τα πούμε από κοντά. 
Σου στέλνω και κάποιες φωτογραφίες να βλέπεις και να ζηλεύεις.


Έμαθα Μήτσιο ότι το δάσος της Παναγίας το έκαναν διατηρητέο μνημείο της φύσης. Είναι αλήθεια; Φράξος λέει, κάτι τέτοιο…
-Ναι, ναι σωστά!
Είδες, άμα είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί στο χωριό τι καταφέρνουμε!
Άμα δεν κινητοποιούμασταν τότε με το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου με τα ρυπογόνα καύσιμα που ήθελαν να μας κάνουν, τώρα δεν θα γινόταν τίποτα.
Ο αείμνηστος ο Θυμιάρας Καραθανάσης θα νοιώθει περήφανος τώρα για μας, γιατί θυμάσαι τι προσπάθειες έκανε κι αυτός γι’ αυτό το δάσος!!!
Άντε σε κλείνω τώρα να μην καίω και τις μονάδες.
Το πρωί μου τηλεφώνησε η γυναίκα μου και μου είπε ότι είδε τα σκυλιά με τα πόδια σ’ απάν. Θα βρέξει, να προσέχετε.

Γεια, γεια χαρά.

επικοινωνιστε μαζι μας