Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Σαλαμπριά και οι μύθοι της



Με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στη Διάβα αναμοχλεύουμε  τους μύθους του Πηνειού και της Σαλαμπριάς, και διαπιστώνουμε πως μερικές φορές, η πραγματικότητα των γεγονότων επαληθεύει μοιραία τη λαϊκή σοφία.
Η Σαλαμπριά, (Πηνειός) το ποτάμι, που γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου, φιδοσέρνετε στον θεσσαλικό κάμπο, και στο διάβα του βρέχει και ποτίζει τα χωράφια και τις παρυφές της Διάβας, της Μεγάρχης, του Διαλεκτού, του Καφαλόβρύσου, του Βαλτινού, της Φωτάδας, του Βαλομανδρίου, αλλά και πολλών άλλων χωριών, στο πέρασμά του, και εκβάλει σβήνοντας στο Αιγαίο πέλαγος.
Ευεργετικό το πέρασμά του. Μαγευτικό και ζωντανό ανάμεσα στις όχθες του, στην άμμο και στα βότσαλα, στις ιτιές και στα πλατάνια, στις στροφές, στις συμβολές και στις σμίξεις, κάτω από τα γεφύρια… 
Ταξίδι αέναο... Ήρεμο και νωχελικό το καλοκαίρι, άγριο και θυμωμένο το χειμώνα. Πορευμένο αιώνες τώρα, πότε με γαλήνια και πότε με σαρωτική δύναμη, εξυπηρετεί το σκοπό της προσφοράς του, με αναζωογονητική σαν ανθρώπινη φλέβα, για τη δύσκολη ζωή του ανθρώπου της Θεσσαλίας. 
Στις μυθοπλασίες και συγκεκριμένα στον Μύθο της Φωτάδας, διαβάζουμε τους σχετικούς στίχους για τη Σαλαμπριά:

«…Ξανθομαλλούσα η Σαλαμπριά στα κάτασπρα ντυμένη
πότε γελούσε με χαρά, πότε ήταν λυπημένη.

Σαν θύμωνε καμιά φορά φούσκωνε τα νερά της
κι αλίμονο ότι τύχαινε να βρίσκεται μπροστά της.

Πλημμύριζε και με ορμή κατέστρεφε τους κόπους
σάρωνε σπίτια, γέφυρες και έπνιγε ανθρώπους.

Μα όταν μετά γαλήνευε σκορπούσε τ' αγαθά της
ψάρια, ξυλεία, βότσαλα, άμμο απ' τα σωθικά της,

κι από τα γάργαρα νερά ποτίζονταν η πλάση
κι έκανε κάθε άνθρωπο φτωχό να ξεδιψάσει»...

Μια άλλη εκδοχή του μύθου της Σαλαμπριάς αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο: «ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ, ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ – ΛΕΣΤΙΝΟ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ της Σωτηρίας Σακελλαρίου:
"Ο μύθος της Σαλαμπριάς
Η πανέμορφη Σαλαμβριά ζούσε με τα δυο της αδέλφια, τον Άραχθο και τον ΄Ασπρο (Αχελώο), στην καταπράσινη και ολόδροση Πίνδο. Καλά περνούσε και της άρεσε εκεί ψηλά. Μα όταν έβλεπε τον απέραντο κάμπο της Θεσσαλίας ένιωθε παράξενα.

επικοινωνιστε μαζι μας