Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Απεβίωσε η Βάια συζ. Αθαν. Κουφοχρήστου

 

Απεβίωσε η συγχωριανή Βάια συζ. Αθανασίου Κουφοχρήστου,  την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 σε ηλικία 90 ετών.

Η Βάια Κουφοχρήστου, το γένος  Στέργιου Κλιάκου, γεννήθηκε στο Βαλτινό το 1934. Παντρεύτηκε με τον Αθανάσιο Κουφοχρήστο και απόκτησαν τρία παιδιά, Τον Χρήστο, την Ευαγγελία και την Σταματία.

Σημ. Η σορός θα μεταφερθεί στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Βαλτινού Τρικάλων την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 10:30 π.μ.


Το γλυπτό «Η ομπρέλα Ζογγολόπουλου» στο κέντρο των Τρικάλων

 

Το καλλιτεχνικό έργο η Ομπρέλα Ζογγολόπουλου, τοποθετήθηκε στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στην συμβολή των οδών, Ασκληπιού και Απόλλωνος, τον Ιούνιο του 2022 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2022, από τον Δήμο Τρικαίων και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Το γλυπτό είναι μια ομπρέλα που ελεύθερα αιωρείται στο χώρο και διαπερνάται από χαλύβδινες ευθείες. Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι ένα αντικείμενο προστασίας του ανθρώπου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, οικείο σε όλο τον κόσμο, που μεταμορφώνεται σε ένα πλαστικό σύμβολο που ενεργοποιεί την ανθρώπινη φαντασία.

Εδώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνόδευσε το γλυπτό με έναν ευδιάκριτο συμβολισμό, μιας ομπρέλας απέναντι στον πυρηνικό όλεθρο, μια ειρωνεία απέναντι στην αντιπυραυλική προστασία που ευαγγελιζόταν η Δύση απέναντι στην απειλή από την ατομική βόμβα των αντιπάλων, καθώς ένα τέτοιο όπλο τελικά δεν κάνει διακρίσεις και διαπερνά κάθε άμυνα, όπως οι ράβδοι διαπερνούν αυτή την Ομπρέλα.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993.


Από το βιβλίο «Μνημεία Ηρώα πεσόντων του Νομού Τρικάλων» του Δημήτρη Τσιγάρα.


επικοινωνιστε μαζι μας