Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

cosmopolitan beaches


Είπαμε να φέρουμε τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας στο Βαλτινό, αλλά δεν το φανταζόμαστε ότι θα ξεπερνούσαμε και τη Μύκονο σε τουρισμό.
Γέμισαν οι παραλίες του Βαλτινού από λουόμενους και πλέον έχουν γίνει οι ποιο cosmopolitan beaches της Ελλάδας.
Δεν το πιστεύετε; Δείτε το φωτορεπορτάζ!

Το ψωμί




Το ψωμί αποτελούσε ανέκαθεν το βασικότερο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου.
Για την Παρασκευή του παλιότερα φρόντιζαν πάντοτε οι νοικοκυρές. Επειδή όμως δεν μπορούσαν να ψήσουν πολλά καρβέλια στη γάστρα ζύμωναν καθημερινά ή μέρα παρά μέρα. Αποβραδίς η νοικοκυρά ανάπιανε το προζύμι λιώνοντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό και αλεύρι. Την άλλη μέρα πρόσθετε στη διογκωμένη μαγιά κοσκινισμένο αλεύρι, αλάτι και νερό. Το ζύμωμα κρατούσε αρκετή ώρα πότε με τις γροθιές και πότε με τις παλάμες, πότε τραβώντας και διπλώνοντας το προζύμι. Όταν δεν κολλούσε στα χέρια και έκανε φούσκες που σκάζανε ήταν έτοιμο. Στη συνέχεια χώριζε το προζύμι σε καρβέλια και τα τοποθετούσε στο ταψί. Με ένα μαχαίρι χάραζε σε τρία σημεία το κάθε καρβέλι και ακολουθούσε το ψήσιμο στη γάστρα.

Ο φούρνος του Βαλτινού




Από το 1985, στο Βαλτινό λειτουργεί το αρτοποιείο του κ. Κωνσταντίνου Κατσιούλη.
Ο αρτοποιός Κων. Κατσιούλης περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσκολίες της εργασίας και αποκάλυψε ορισμένα από τα μυστικά του επαγγέλματος.

επικοινωνιστε μαζι μας