Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Φωτογραφικά πορτρέτα ζευγαριών του Βαλτινού

 

Στο βίντεο-άλμπουμ με τίτλο «Φωτογραφικά πορτρέτα ζευγαριών του Βαλτινού», γίνεται μια παρουσίαση οικογενειακών κειμηλίων του περασμένου αιώνα, από φωτογραφίες που συνήθως ήταν σε κάδρα, αναρτημένες στους τοίχους των σπιτιών, αποδίδοντας έτσι τον σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση στα εικονιζόμενα πρόσωπα.

Σήμερα αποτελούν ένα μοναδικό λαογραφικό αρχείο του λαϊκού μας πολιτισμού και λειτουργούν ως θυμητάρια μιας αλλοτινής εποχής.

Πρόκειται για αδιάσειστα ντοκουμέντα, από εικόνες που κατέγραψε και διέσωσε ο φακός του παραδοσιακού φωτογράφου, τα οποία αποτελούν πολύτιμο θησαυρό και ακριβή παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Κυρτωμένες φιγούρες του μόχθου και αυλακωμένα πρόσωπα, μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου, στον συγκεκριμένο τόπο, που ζωντανεύουν τις καταβολές μας, καθώς έχει να κάνει με τη ζωή ζευγαριών, συζύγων, αδερφών, συγγενών και φίλων.

Παρατηρώντας αυτές τις φωτογραφίες, νοιώθει κανείς τη μαγεία και τη δύναμη της εικόνας, τη σιωπηλή επικοινωνία, καθώς στα πρόσωπά τους αναγνωρίζονται ίχνη και μηνύματα μιας αλλοτινής ζωής.

Από τεχνικής άποψης, οι φωτογραφίες, σχεδόν στο σύνολό τους, αποτελούν προϊόν επεξεργασίας στον σκοτεινό θάλαμο. Είναι μεγεθυμένες και ρετουσαρισμένες από τον επαγγελματία, φωτογράφο-ζωγράφο, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού και αισθητικής δημιουργίας, έτσι ώστε πολλές φορές, τα έργα τους να συνάδουν, κατά κάποιο τρόπο, με τους κανόνες της σημειολογικής και της ερμηνευτικής λειτουργίας της αγιογραφίας.

Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να αναλογιστούμε και να φανταστούμε εκείνη, την πρώτη στιγμή της επαφής τους με την φωτογραφική μηχανή, το βίωμα της αμηχανίας που προκαλεί η δύναμη της φωτογραφίας και να παρατηρήσουμε το αθώο και ειλικρινές βλέμμα τους. 

Και βέβαια, μια άλλη λειτουργία αυτών των φωτογραφιών είναι να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη μνήμη και στη λήθη και μέσω της εικόνας, ν' αφήσουν πίσω αρκετά μνημονικά ίχνη. Φυλακίζουν την κάθε στιγμή και από την άλλη μας αφηγούνται ή μας αφήνουν να αναγνώσουμε ή να φανταστούμε εμείς όλες τις ιστορίες, τα ενδεχόμενα, ή τις διάφορες πτυχές από τις μυστικές ζωές των εικονιζόμενων.


επικοινωνιστε μαζι μας