Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ“Η Σκιά του Ταξιδευτή” του Κώστα Καλδάρα


Την Τετάρτη 4 Μαίου στις 7μμ στην Μουσική Σκηνή ΣΟΥΙΤΑ Art cafe θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καλδάρα, “Η Σκιά του Ταξιδευτή” (εκδόσεις Οδός Πανός).
Το διήγημα είναι η πρώτη συγγραφική παρουσία του συνθέτη Κώστα Καλδάρα και αναφέρεται σ' ένα ταξίδι στις πόλεις της Ευρώπης και της Β. Αφρικής. Είναι ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας και ανάμεικτων συναισθημάτων, που περιγράφονται με σαρκασμό και χιούμορ, που όπως το χαρακτήρισε κι ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, είναι ένα ταξίδι στο ταξίδι.
Είναι η σύντομη ζωή του ταξιδευτή που αφήνει την σκιά του στα πλακόστρωτα των πόλεων, με αντάλλαγμα εμπειρίες, εικόνες, χρώματα, γεύσεις, ζωή. Για 10.000 μοναχικά χιλιόμετρα στους δρόμους και με 7 καράβια, ταξιδεύει ο έρωτας κι ερωτεύεται το ταξίδι.
Κι όπως γράφει κι ο συγγραφέας, “Κάθε αναχώρηση, κάθε ταξίδι, είναι και μια απαγωγή του εαυτού μας. Κυνηγημένοι από την αστυνομία της συνήθειας, απαιτούμε τα λύτρα, σε μικρά χαρτονομίσματα ευτυχίας. Σημείο παράδοσης, κάποια άγνωστη διεύθυνση, στο μέλλον”.
Η παρουσίαση, θα συνοδεύεται από αφηγήσεις εμπειριών, ανάγνωση αποσπασμάτων, αλλά και μουσικές εκπλήξεις απ' τους τόπους που πέρασε ο ταξιδευτής.
Στην εκδήλωση τον Κώστα Καλδάρα, θα συνοδεύει στο πιάνο η  Βιργινία Καραφούσια.



Ενώ την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 9:00μμ θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, μια άλλη σημαντική εκδήλωση.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μια βραδιά αφιέρωμα
στον Απόστολο & στον Κώστα ΚΑΛΔΑΡΑ
Μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του μεγάλου μας Έλληνα συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, που με την προσφορά του στον πολιτισμό, τίμησε την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα. Μια επιλογή απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Απόστολου Καλδάρα, θα συνυπάρξουν σε μια μοναδική βραδιά με τραγούδια του γιου του Κώστα Καλδάρα, ενός επίσης σημαντικού σύγχρονου συνθέτη.
Δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες, η μοναδική Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μαίρη Δούτση η οποία με το μεγάλο ταλέντο της έχει αρχίσει να αφήνει ήδη το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι, θα αποδώσουν τα αθάνατα τραγούδια του Απόστολου και τα πιο σύγχρονα του Κώστα, με τον μαγικό τρόπο που μόνο οι αληθινές ερμηνεύτριες ξέρουν.
Θα ακουστούν τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, που έχουν καθιερώσει ερμηνευτές όπως τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, την Πολύ Πάνου, τον Νταλάρα, την Αλεξίου και πολλούς άλλους και τραγούδια του Κώστα, που έχουν ερμηνεύσει νεότεροι καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, αλλά κι ο Γιώργος Νταλάρας η Ελένη Βιτάλη και άλλοι.
Στην συναυλία όμως αυτή, οι Τρικαλινοί καλλιτέχνες θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού εκτός τη μουσική και τους στίχους των δύο συνθετών, θα ακουστούν τραγούδια κι από τις συνεργασίες του Απόστολου και με άλλους σπουδαίους Τρικαλινούς στιχουργούς, όπως ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Κώστας Βίρβος, αλλά και μια σπάνια επί σκηνής συνύπαρξη αξέχαστων τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα και του Βασίλη Τσιτσάνη.
Η πενταμελής ορχήστρα που θα συνοδέψει τα τραγούδια της συναυλίας, αποτελείται από τους μουσικούς:
Απόστολος Ζαφειρίου: μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, φωνή
Βιργινία Καραφούσια: πιάνο
Βαγγέλης Ψαθάς: κλαρίνο, φλογέρες
Βαγγέλης Δερβόκης: μπάσο
Κώστας Διαμαντής: τύμπανα, κρουστά
κι ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας: κιθάρα, φωνή
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Κώστας Καλδάρας
Διοργάνωση: Δήμος Τρικκαίων & Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη

Πέμπτη 5 Μαΐου, 9:00μμ. Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

επικοινωνιστε μαζι μας