Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ηλεκτρικά οχήματα από τον Νοέμβριο στα Τρίκαλα


Άλλη μια πρωτοπορία στην αυτοκίνηση από τον Δήμο Τρικκαίων. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο (του 2018) 10 δημόσια ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης των Τρικάλων. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στο 1ο workshop, την τεχνική συνάντηση γνωριμίας, που διοργάνωσε η e-trikala στο μουσείο Τσιτσάνη. Πρόκειται για το πρόγραμμα ELVITEN – Ευέλικτη Ηλεκτροκίνηση για Βιώσιμες Πόλεις, από το ευρύ πρόγραμμα «HORIZON 2020» της ΕΕ (https://www.elviten-project.eu/en).
Είναι μια δράση που υλοποιείται σε 6 Ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Μπάρι, Γένοβα, Ρώμη, Μάλαγα. Σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), e-trikala ΑΕ αναλαμβάνει ακόμη ένα πρωτοποριακό έργο, με άμεσα οφέλη για τον δημότη.
Συγκεκριμένα, τα 5 τρίκυκλα και τα 5 τετράκυκλα ελαφρά οχήματα θα κυκλοφορούν στα Τρίκαλα, είτε για όσους εργάζονται στον χώρο των διανομών, είτε για πολίτες. Ειδικά οι πολίτες, θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μετακινούνται με ασφάλεια και χωρίς κανένα έξοδο, μέσα από μια ειδική πλατφόρμα. Σε αυτή θα καταγράφονται οι σχετικές διαδρομές και το ωράριο, ώστε να επιλέγεται κάθε φορά η διαθεσιμότητα του οχήματος και του δρομολογίου. Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει έναν χρόνο (Νοέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019) και θα εξηγηθεί αναλυτικότερα σε τρικαλινούς και τρικαλινές το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα είναι φυσικά πιλοτικό, αλλά έχει συγκεκριμένους στόχους για μόνιμη διάρκεια και χρήση στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ο βασικότερος στόχος είναι η υποστήριξη της χρήσης των ελαφρών αυτών οχημάτων για ιδιωτικές και επαγγελματικές μετακινήσεις και μεταφορές.


Στη συνέχεια, θα συμπληρωθεί ερωτηματολόγιο από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των συγκεκριμένων πόλεων και θα εξαχθούν συμπεράσματα για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού μοντέλου ηλεκτρικής μετακίνησης (σταθμοί ηλεκτροφόρτισης, δρομολόγια, οχήματα, νομικά θέματα, διατάξεις κ.α.).
Η e-trikala ΑΕ και ο Δήμος Τρικκαίων με τον τρόπο αυτό είναι πλέον ενεργά μέλη της πανευρωπαϊκής κοινότητας της μελλοντικής γενιάς αυτοκίνησης. Με δεδομένο το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε (σε θέματα νομικά, κίνησης, κυκλοφορίας, πινακίδων, ασφάλειας κ.α.) και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, τα Τρίκαλα αποτελούν σταθερό εταίρο στην Ευρώπη για παρόμοια εγχειρήματα. Πόσο μάλλον, όταν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υπάρχει και απτό όφελος για τον πολίτη ή τον επαγγελματία, ως τμήμα της πανευρωπαϊκής αυτής δράσης.


Έλληνες στο εξώφυλλο του Time. Η πορεία της Ελλάδας από το 1923 μέχρι το 1968, μέσα από τα μάτια του περιοδικού



Ελευθέριος Βενιζέλος /18 Φεβρουαρίου 1924
Το υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε από τον κ. Γεώργιο Καφαντάρη ορκίστηκε σήμερα στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Καφαντάρης δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του κυρίου Βενιζέλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί εσωτερική συνεννόηση σχετικά με το ερώτημα της μοναρχίας και να καλλιεργηθούν φιλικές σχέσεις με τις ξένες δυνάμεις. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από βενιζελικούς.

Γεώργιος ΙΙ / 4 Νοεμβρίου 1940
Από τότε που ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, 14 μήνες πριν, τα Βαλκάνια βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Περιοδικοί φόβοι σπέρνουν πανικό και μετά φεύγουν, επειδή με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι γειτονικές δυνάμεις τα καταφέρνουν χωρίς αιματοκύλισμα. Η Ρουμανία κατακλύστηκε από την επιδρομή του γερμανικού στρατού. Η Βουλγαρία παίρνει οδηγίες από τον Άξονα. Ακόμα και η Γιουγκοσλαβία, η οποία έχει σχετικά μεγάλο, καλά εκπαιδευμένο στρατό, πήρε το δρόμο της εκτόνωσης. Αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά της τελευταίας χώρας, της πιο αδύναμης χώρας των Βαλκανίων, αλλά πρόκειται για μια χώρα που φαίνεται αποφασισμένη να αντισταθεί.

Αλέξανδρος Παπάγος / 16 Δεκεμβρίου, 1940
Οι Έλληνες ξεχύθηκαν. Πίεσαν προς τα βόρεια, διέσχισαν τους βάλτους πέρα από τη λίμνη Butrinto που οι Ιταλοί θεωρούσαν απροσπέλαστους. Μπήκαν ολόκληροι μέσα σε παγωμένα νερά, σπρώχνοντας τα όπλα τους πάνω σε σχεδίες. Διέσχισαν τα βουνά από την ανατολή και έβαλαν τα όπλα τους σε υψώματα. Οι Ιταλοί έβαλαν φωτιά σε πόλεις και αποσύρθηκαν την ακτή, αφήνοντας στους Έλληνες ένα αντιτορπιλικό, κατεστραμμένο από αγγλικές βόμβες.

επικοινωνιστε μαζι μας