Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Προσευχές και τραγούδια


Η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι μία από τις μεγαλύτερες του χριστιανισμού και δίνει την ευκαιρία να προσευχηθούν, επισκεπτόμενοι τους αμέτρητους ναούς αφιερωμένους στην Παναγία, εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον πλανήτη.
Νοερά ο άνθρωπος, με αυτή την ευλαβική επικοινωνία με τον Θεό, ζητάει το έλεος, την εξιλέωση από τις αμαρτίες του, την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων του ή απλώς εκφράζει κάποια από τα προβλήματα της καθημερινής του ζωής, τα οποία, για διάφορους προσωπικούς λόγους, δεν μπορεί να τα μοιραστεί με τους οικείους του. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος προσπαθούσε να λύσει διάφορα λειτουργικά του προβλήματα μέσω των προσευχών, το ίδιο συνεχίζει βέβαια να κάνει και σήμερα, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκφράσει αυτές τις προσευχές του και μέσω της μουσικής, όπου, ειδικά στο διεθνές τραγούδι, υπάρχουν πολλές μεγάλες επιτυχίες.
Η βραδινή προσευχή ήταν το θέμα του My prayer, που έγραψε ο ρουμάνος βιολιστής Georges Boulanger, το 1926, με τον τίτλο Avant de Mourir και έγινε επιτυχία ως My prayer το 1939, με τους Ink Spots και στη συνέχεια το 1956, με τους Platters.
Η ερωτική σχέση συχνά οδηγεί τον άνθρωπο στο να προσεύχεται για το καλό του αγαπημένου/ης του, χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ι say a little prayer των Bacharach/David, με την εκπληκτική ερμηνεία της Aretha Franklin να ξεχωρίζει.


Αρκετές συζητήσεις προκάλεσε το 1989 η Madonna με το Like a prayer, τραγούδι με το οποίο ήθελε, όπως είπε, να εκφράσει την αφοσίωσή της στον Θεό, τον οποίο σαν νεαρό κορίτσι έβλεπε ως το απόλυτο ανδρικό πρότυπο, σκέψεις που βέβαια προκάλεσαν τις αντιρρήσεις των καθολικών, κυρίως όμως για το βιντεοκλίπ με το οποίο συνόδευε το τραγούδι της.
Τον πόνο προσευχή έκανε το 1997 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το Οσα η αγάπη ονειρεύεται:
Οσα η αγάπη ονειρεύεται, τα αφήνει όνειρα η ζωή.
Μα όποιος στ' αλήθεια ερωτεύεται, κάνει τον πόνο προσευχή, βαρκούλα κάνει το φιλί και ξενιτεύεται.
Ο ίδιος στον Προσκυνητή συνεχίζει να μας δείχνει το ποιητικό

επικοινωνιστε μαζι μας