Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Συγκινητική ιστορία αγάπης

Στους ρυθμούς των Aυτοδιοικητικών Eκλογών




Στους ρυθμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Τρικάλων. Αν και απομένουν δύο μήνες και κάτι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστικοποιήσει την κάθοδό τους και προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με στελέχη των περιοχών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται στην αναμονή για τα «πράσινα» ή «γαλάζια» χρίσματα, τα οποία αναμένονται μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 
 

Αν η ύφεση οδηγήσει σε έκρηξη

Tου Χρήστου Γιανναρά

Η επιδίωξη της εξουσίας και η άσκηση της εξουσίας σήμερα βασίζονται κυρίως σε πρακτικές μη πολιτικές. Το φαινόμενο είναι διεθνές, η έκταση και ένταση του φαινομένου, συναρτήσεις της κατά κεφαλήν καλλιέργειας σε κάθε κοινωνία.

Πρακτικές επιδίωξης και άσκησης της εξουσίας είναι οι νομικοί θεσμοί, κομματικοί σχεδιασμοί, επιτελικές μεθοδεύσεις, στρατηγικές και τακτικές, χρήση τεχνολογικών δυνατοτήτων πληροφόρησης και έκφρασης. Πολιτικές ονομάζουμε τις πρακτικές που αποβλέπουν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να προκαλέσουν τη σκέψη, την κρίση, τον προβληματισμό του πολίτη, να δημιουργήσουν αίσθηση ευθύνης στον πολίτη για τις επιπτώσεις της ψήφου του. Μη πολιτικές πρακτικές ονομάζουμε τα πολυποίκιλα μηχανεύματα που εφευρίσκονται και επιστρατεύονται προκειμένου να παρασυρθεί ο πολίτης σε διαχείριση της ψήφου του άσχετη με οποιαδήποτε συνείδηση κοινωνικής ευθύνης. Δηλαδή:

Να χειραγωγηθεί έντεχνα ο πολίτης σε ακούσια και ανεπίγνωστη παραίτηση από τη σκέψη, την κρίση, την ευθύνη του. Να δίνει την ψήφο του με κριτήριο το ατομικό του και μόνο συμφέρον (διορισμός, δάνειο, προαγωγή, μετάθεση, κομματικό πόστο, διατήρηση προνομίων κ.λπ.). Να ψηφίζει υποταγμένος σε συμπλεγματικές ψυχολογικές εξαρτήσεις γονεϊκές, νεανικών στρατεύσεων, άκριτων προκαταλήψεων και εθισμών. Να έχει ανάγκη την ένταξη, την αίσθηση ότι επιτέλους «ανήκει» και αυτός κάπου, σε κόμμα, παράταξη, ιδεολογία.

επικοινωνιστε μαζι μας