Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Η ψήφος στις εκλογές είναι δικαίωμα ή υποχρέωση;

 

Ακούσαμε πολλές φορές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παροτρύνει και σχεδόν να εκλιπαρεί τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Όμως σύμφωνα με την νομοθεσία του κράτους μας, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και  άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Με γνώμονα και αφετηρία την ορθολογική σκέψη, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ένας αρχηγός κράτους - πρωθυπουργός αναγκάζεται να παροτρύνει τους εν δυνάμει παράνομους πολίτες να πάνε να ασκήσουν τα υποχρεωτικά τους καθήκοντα; Μήπως γιατί ξέρει ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο παραπάνω νόμος; Κι αν δεν εφαρμόστηκε ο νόμος ποτέ, τότε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Γιατί αυτός ο στρουθοκαμηλισμός του πολιτικού μας συστήματος, γιατί αυτή η ανοχή στην αναντιστοιχία μεταξύ της ισχύος του νόμου και της εφαρμογής του;

Πως μπορεί να διαχειριστεί ένας πολίτης το διπλό μήνυμα που εισπράττει: ότι το εκλογικό του δικαίωμα είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή του;

Γιατί αυτός ο παραλογισμός;

Και βέβαια, αυτός ο παραλογισμός οδηγεί σε άλλον παραλογισμό:

Η αποχή στις προηγούμενες εκλογές έλαβε το ίδιο ποσοστό με το πρώτο κόμμα: 40%. Δεν μιλάμε για λευκά ή άκυρα. Τέσσερις στους δέκα πολίτες της χώρας μας δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.

Την πλειοψηφία στις εκλογικές αναμετρήσεις την έχει το κομμάτι του λαού που δεν δίνει το «παρών» στην «γιορτή της Δημοκρατίας».

Τι γιορτή είναι αυτή, άραγε, με τους καλεσμένους απόντες;


επικοινωνιστε μαζι μας