Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μακριά γαϊδάρα



Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ολοκληρωμένη αντίληψη της ζωής είναι οι αναμνήσεις μας. Τις θέτουμε για μέτρο σύγκρισης σε κάθε τί που μας συμβαίνει, είναι ο πολύτιμος θησαυρός μας και τα εφόδιά μας για την πορεία στη ζωή. Σ' αυτές ανατρέχουμε με το παραμικρό, έστω κι ενστικτωδώς!!!..
Και επειδή, ως άνθρωποι δεν χάνουμε ποτέ την παιδικότητα που κρύβουμε μέσα μας, στη σημερινή ανάρτησή μας, θα θυμηθούμε και θα περιγράψουμε ένα ομαδικό παιχνίδι που παίζονταν παλιά στο Βαλτινό, συνήθως από αγόρια, αλλά καμιά φορά και μικτά, δηλαδή και με κορίτσια.


Πρόκειται για το παιχνίδι που άλλοι το λέγανε «Ψιλή καμαρίτσα» και άλλοι «Μακριά γαϊδάρα».
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες με 4-6 παίκτες η κάθε μια. Η μία ομάδα θα πάρει τη θέση της γαϊδούρας και η άλλη των καβαλάρηδων.
Τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα της γαϊδούρας σχηματίζουν μια γραμμή μπροστά από ένα τοίχο. Ο πρώτος παίκτης ακουμπά την πλάτη του στον τοίχο, έχοντας το μέτωπό του στραμμένο προς τους υπόλοιπους της γραμμής. Ο δεύτερος παίκτης ακουμπά στην κοιλιά του πρώτου το κεφάλι του και στηρίζει τα χέρια του στον τοίχο. Οι υπόλοιποι 3-4 παίκτες βάζουν το κεφάλι τους κάτω από τα πόδια του μπροστινού τους και έτσι δημιουργείται η μακριά γαϊδούρα.


Ο πρώτος παίκτης που είναι όρθιος στον τοίχο δίνει το σύνθημα στους αντίπαλους παίκτες για να τρέξουν ένας-ένας και να πηδήξουν πάνω στη γαϊδούρα. Τότε ο καθένας πηδά με φόρα από απόσταση 5 περίπου μέτρων και από το τράνταγμα και το βάρος ακούγονται τα ξεφωνητά και τα βογκητά της γαϊδούρας που υποφέρει αλλά υπομένει.
Ο κανόνας του παιχνιδιού ορίζει να ανέβουν όλοι οι παίκτες πάνω στη γαϊδούρα, χωρίς να πέσουν και χωρίς να ακουμπήσουν τα πόδια τους κάτω. Αν δεν γίνουν τέτοια λάθη, Τότε ο αρχηγός θα τελειώσει το Παιχνίδι με το παρακάτω τραγούδι:
“Πήγε ο κυνηγός για κυνήγι, πόσα πουλιά σκότωσε;”
Δείχνει με τα δάχτυλά του έναν αριθμό, τον οποίο πρέπει να βρει ο αρχηγός της ομάδας που είναι σκυμμένη κάτω στη μακριά γαϊδούρα. Αν το βρει, τότε μπαίνει από κάτω η άλλη ομάδα, διαφορετικά το παιχνίδι επαναλαμβάνεται.

επικοινωνιστε μαζι μας