Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Αφηγήσεις από ανθρώπους του χωριού


Αληθινές ιστορίες


Του Απόστολου Βότσιου
Μία και μοναδική ήταν η αγελάδα που είχαμε όλη η οικογένεια και την γαλακτοπαραγωγική περίοδο την αρμέγαμε και πηγαίναμε το γάλα στο γαλατά.
Παραλήπτης του γάλακτος ήταν ο Βασίλης Αγγελής.
Κατά την παραλαβή, ζύγιζε το γάλα του κάθε παραγωγού ο γαλατάς και σημειώνανε στο βιβλίο παραλαβής του, καθώς και στο δεφτέρι του κάθε παραγωγού, την ημερομηνία και την ποσότητα γάλακτος, που παρέδιδε σε κιλά.Η διεύθυνση του εργοστασίου γάλακτος Τρικάλων έστελνε κάθε τόσο συνεργείο και πραγματοποιούσε δειγματοληπτικό έλεγχο στα κατά τόπους γαλατάδικα, για την πάταξη της νοθείας του γάλακτος από νερό.
Ο έλεγχος γίνονταν αιφνιδιαστικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη λήψη δείγματος γάλακτος σε μπουκαλάκια των 250 γραμμαρίων.
Σε κάθε έλεγχο αφαιρούσαν 250 γραμμάρια γάλα από τον παραγωγό για την ανάλυση του δείγματος.
Εκείνη την ημέρα διαμαρτυρήθηκα στο συνεργείο ελέγχου για τον τρόπο και την άδικη διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου.
Είπα πως, τη λήψη δείγματος, θα πρέπει να τη χρεώνεται το εργοστάσιο και όχι ο παραγωγός. Το δείγμα γάλακτος θα πρέπει να αφαιρείται από το ζυγισμένο γάλα και όχι από το αζύγιστο.
Μάλιστα στην αρχή αρνηθήκαμε όλοι οι παραγωγοί και είπαμε να μην παραδώσουμε το γάλα με αυτή την άδικη διαδικασία ελέγχου, αλλά γρήγορα η άρνηση αυτή κάμφθηκε και ένας - ένας οι συγχωριανοί άρχισαν να παραδίδουν γάλα.
Εγώ, επειδή το θεωρούσα άδικο, για λόγους ευθιξίας, δεν παρέδωσα το γάλα, και την επόμενη ημέρα, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου με τιμωρήσανε με απεριόριστο αποκλεισμό.
Πήγα στο εργοστάσιο, βρήκα τους διευθυντάδες, τους εξήγησα για την αδικία του δειγματοληπτικού ελέγχου… δεν με πίστευαν, δεν καταλάβαιναν τίποτα…
Μου είπαν να υπογράψω μια υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν θα ξανανοθέψω το γάλα, για να μου χαρίσουν την ποινή του αποκλεισμού…
«Τα πείρα στο κρανίο»…, έφυγα και την επόμενη ημέρα πούλησα την αγελάδα και ησύχασα με αυτούς.
Μετά από λίγο καιρό έμαθα πως ο δειγματοληπτικός έλεγχος γίνονταν με φιάλες των 25 γραμμαρίων. Φαίνεται πως αποφάσισαν να ελαττώσουν το μέγεθος της κλοπής προς τους παραγωγούς.

Απίστευτη τέχνη σε σκονισμένα τζάμια αυτοκινήτων


Χρησιμοποιώντας μόνο τη σκόνη από τα τζάμια των αυτοκινήτων, και το περίσσιο ταλέντο του, ο ευφάνταστος καλλιτέχνης δημιούργησε καταπληκτικά έργα τέχνης, όπως τοπία, πορτραίτα διασήμων, ζώα και πολλά άλλα!
Απολαύσετε ορισμένα από τα δημιουργήματά του.επικοινωνιστε μαζι μας