Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Προβλήματα - Λύσεις και Προοπτικές για το δάσος της Παναγίας.

 

Του Βάιου Τσιγάρα

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συγχωριανοί.

Το μήνυμα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να εμπιστευθούμε νέα πρόσωπα με όραμα και όρεξη για δουλειά!

Θέλω κι εγώ να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου, στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο που ζούμε.

Για τον λόγο αυτό καταθέτω κάποιες ιδέες, κάποια όνειρα κοινά, που μπορούν να βελτιώσουν τον τόπο και τις συνθήκες της ζωή μας.

Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει στο δάσος της Παναγίας, στο δάσος της καρδιάς μας!

Λόγω της περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητάς αυτού του δάσους, η ζωτικότητά του κρίνεται αναγκαία και απαιτείται ο σεβασμός και η προστασία του χώρου.

Παράλληλα δύναται, να υπάρξει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί οικοτουριστικά και να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Όμως σήμερα στο δάσος διαπιστώνονται και τα εξής σοβαρά προβλήματα:

1) Καταπάτηση μεγάλου μέρους του χώρου από παρακείμενους αγροτικούς καλλιεργητές.

2) Παράνομη και αυθαίρετη κοπή δένδρων από ασυνείδητους υλοτόμους.

3) Παράνομη ρίψη σκουπιδιών και άχρηστων αντικειμένων.

4) Αυθαίρετη εναπόθεση νάιλον και χάρτινων σακουλιών λιπασμάτων από αγρότες.

5) Επικινδυνότητα από πτώση παλαιών και ραγισμένων και ετοιμόρροπων δένδρων.

6) Εξίσου επικίνδυνη και καταστροφική είναι πολλές φορές η τήρηση σιγής αδιαφορίας, σε φθορές, σε ανθρώπινες επεμβάσεις υποβάθμισης του χώρου, που πηγάζει από την έλλειψη αξιακών αγαθών και γνωστικών αποθεμάτων.

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και λήψης μέτρων κατά της προσβολής του δάσους από ανθρώπινη δραστηριότητα και φυσική φθορά.

Επίσης μια σειρά από έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του χώρου θα μπορούσε να είναι τα εξής:

Κατασκευή αστικού και θεματικού πάρκου αναψυχής: Το πάρκο θα εξυπηρετεί ανάγκες για χαλάρωση και εκτόνωση των πολιτών και θα συνδυάζει την φύση με εκπαιδευτικά προγράμματα και πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής.

Η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός και η εσωτερική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου θα διακρίνονται από υψηλή αισθητική και πολιτισμική ποιότητα και φυσικά με σεβασμό προς το περιβάλλον, τηρώντας όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Θα γίνει εμπλουτισμός της πανίδας και της χλωρίδας. Θα εμπλουτιστεί δηλαδή ο χώρος με διάφορα δέντρα και φυτά και με διάφορα ζώα του ενδιαιτήματος του συγκεκριμένου δάσους (σκιουράκια, χελώνες, σκαντζόχοιρους, λαγούς κλπ.

Για την ψυχαγωγία στο δάσος θα γίνουν: διαμόρφωση του χώρου, υπαίθριες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός του υπαίθριου χώρου, δίκτυα υποδομής, με βοηθητικές εγκαταστάσεις και ελεύθερους χώρους. (παιδική χαρά, ειδικές διαδρομές,  βρύσες, δεξαμενές, εκθετήριο κλπ.

Στα πλαίσια του θεματικού πάρκου μπορούν επίσης να δραστηριοποιηθούν εθελοντικές ομάδες καλλιεργώντας το πνεύμα του εθελοντισμού στο ευρύ κοινό. Έτσι, για παράδειγμα αν η θεματική είναι το περιβάλλον, αυτό μπορεί να αποτελέσει πεδίο δραστηριότητας (κοινωνικοί λαχανόκηποι κ.λπ.) όλων των εθελοντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες πολιτών.

Επίσης θα προβλεφθεί η δυνατότητα διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης του κοινού: Θα έχει δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα έχοντας ως ανώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο συγκεκριμένο θέμα που θα πραγματεύεται ή θα εκτίθεται.  Θα αναπτύσσονται δηλαδή, με βάση ένα κεντρικό θέμα, που μπορεί να προέρχεται από το χώρο του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.λπ.

Όλα αυτά θα γίνουν στην βάση της δυνατότητας που μας παρέχει το δάσος, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και απαιτεί την σύνταξη μελέτης έργου για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να επιτευχθεί ο στόχος για την αξιοποίησή του χώρου, που θα συντελέσει και στην προστασία, και στη διατήρηση, και στη διάσωση, του σπάνιου αυτού και πανέμορφου δάσους.

Βάιος Γ. Τσιγάρας

Υποψήφιος Σύμβουλος για την Κοινότητα Βαλτινού με τον συνδυασμό

«Τρίκαλα τόπος να ζούμε» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Ηλιάδη.


επικοινωνιστε μαζι μας