Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Το αρτοποιείο του ΒαλτινούΑπό το 1985 μέχρι σήμερα, στο Βαλτινό λειτουργεί το αρτοποιείο του κ. Κωνσταντίνου Κατσιούλη και καλύπτει τις ανάγκες του χωριού και της γύρω περιοχής.
Για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του Βαλτινού, το αρτοποιείο τροφοδοτεί σε ημερήσια βάση 120 κιλά ψωμί.
Παράλληλα τροφοδοτεί και τα γύρω χωριά της περιοχής όπως τα Ματσουκέϊκα, τον Μέλιγο, την Κάτω Ελάτη, τον Παραπόταμο, τον Πρόδρομο, το Γοργογύρι κ.α.


Το 1995 επισκεφθήκαμε, χαράματα, το αρτοποιείο και καταγράψαμε ολόκληρη την λειτουργία και την διαδικασία παρασκευής του ψωμιού.
Ο αρτοποιός Κων. Κατσιούλης περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσκολίες της εργασίας και αποκάλυψε ορισμένα από τα μυστικά του επαγγέλματος.
Η όλη διαδικασία της παρασκευής του άρτου αρχίζει με τη ζύμωση, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Κατσιούλης, στη συνέχεια κυλινδρίζουμε τη ζύμη, τη ζυγίζουμε, την περνάμε από την πλαστική μηχανή και βγαίνει σε φόρμα. Κατόπιν την τοποθετούμε στη στόφα και όταν γίνει έτοιμη για ψήσιμο την φουρνίζουμε. Σε 30 λεπτά περίπου διακόπτουμε την θέρμανση και μετά από 45 λεπτά ξεφουρνίζουμε το ψωμί. Σε όλη τη διαδικασία της παρασκευής του άρτου, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι:
1) Κατά τη ζύμωση του ψωμιού θα πρέπει να μπουν οι κατάλληλες αναλογίες των παραδοσιακών συστατικών . Να βάλουμε δηλαδή το ανάλογο αλάτι, το ανάλογο νερό και την ανάλογη όξυνη ζύμη.
Στο αρτοποιείο μας δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και δεν προσθέτουμε άλλα συστατικά, τα οποία ενδεχομένως να είναι επιβλαβή για την υγεία του καταναλωτή.
2) Ο χρόνος στο ζυμωτήρα θα πρέπει να είναι ο σωστός και να κυλινδρίζεται πολύ καλά η ζύμη.
3) Ο χρόνος παραμονής της ζύμης στη στόφα θα πρέπει να είναι ο πλέον κατάλληλος για να μη στεγνώσει η ζύμη.
4) Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην καθαριότητα των χώρων και γενικά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Σήμερα, το αρτοποιείο του Κωνσταντίνου Κατσιούλη, που λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση και εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, την διανομή του άρτου έχει αναλάβει ο γαμπρός του, Θεόφιλος Σακκάς, ο οποίος γυρίζει τα χωριά με το φορτηγάκι και διανέμει το ψωμί από σπίτι σε σπίτι.

επικοινωνιστε μαζι μας