Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι φωλιές των πουλιών


Κοντεύει η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης. Η φύση θα αλλάξει σιγά σιγά όψη καθώς αυξάνεται η ηλιοφάνεια, ευνοείται η ανθοφορία και αρχίζει η φυτική ανάπτυξη. 
Τα πουλιά ξαναγυρίζουν στις φωλιές τους, τις επιδιορθώνουν ή φτιάχνουν καινούργιες και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό τους και την ανατροφή των απογόνων τους.
Η φωλιά είναι το καταφύγιο για τα πουλιά, που τα παρέχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τις επιθέσεις των εχθρών τους, όμως το κυριότερο είναι ότι γεννούν εκεί  και επωάζουν τα αυγά τους.
Χτίζουν τη φωλιά τους με βασικό οικοδομικό εργαλείο το ράμφος τους, ενώ για υλικά χρησιμοποιούν κλαριά, λάσπη, ή και άλλα υλικά. Στο κτίσιμο παίρνουν μέρος συνήθως και τα δύο μέλη του ζευγαριού των πουλιών.


Ως καταλληλότερα μέρη για την κατασκευή της φωλιάς τους επιλέγουν συνήθως τα κλαδιά ψηλών δένδρων.
Εμείς, τυχαία εντοπίσαμε και φωτογραφίσαμε ένα καβάκι με κάμποσες φωλιές, και ένα δέντρο, μια «λεύκα πολυκατοικία» με πολλές φωλιές, και λόγω της σπανιότητας του θέματος έγινε και η αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση.
Μαζί με τη μούσα που δημιούργησε πάμπολλα σχετικά τραγούδια, εμπλουτίζουμε το θέμα των φωλιών και με τους παρακάτω στίχους:
-«Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά και θα λυγίσει ο κλώνος
και θα σου φύγει το πουλί και θα σου μείνει ο πόνος»
-«Έλα να πάμε εκεί που λες που κάνουν τα πουλιά φωλιές».
-«Τα καλοτάξιδα πουλιά
χτίσαν το Μάρτη μια φωλιά
στο περιβόλι το παλιό,
είχαν τον άνεμο σκολειό».

επικοινωνιστε μαζι μας