Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Δεκαπενταύγουστος - Εντυπώσεις από το πανηγύρι του Βαλτινού

 

Μέρες Δεκαπενταύγουστου…, το πανηγύρι του Βαλτινού γιορτάζεται κάθε χρόνο στον τόπο μας, με τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις. Για άλλη μια χρονιά οι προσκυνητές κατέκλυσαν το ξωκλήσι στο δάσος της Παναγίας Βαλτινού και γιόρτασαν την μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου με λαμπρότητα.

Την οργανωτική δομή του πανηγυριού την έχει κυρίαρχα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μαζί με τους διάφορους εθελοντές, πιστούς στην θρησκευτική και λαϊκή παράδοση.

Όλοι οι τοπικοί θεσμοί συντονίστηκαν κάτω από το πνεύμα της, όσο το δυνατόν, καλύτερης διοργάνωσης του πανηγυριού.

Επικεφαλής του θρησκευτικού τελετουργικού (Λειτουργία, Εσπερινό, Δέηση, Αρτοκλασία κλπ) ήταν ο ιερέας του χωριού, ο Πατήρ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, με συλλειτουργούς άλλους ιερείς από διπλανά χωριά και τους εκλεκτούς ιεροψάλτες.

Ο Δήμος και η Κοινότητα Βαλτινού φρόντισαν για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου, με τους εργάτες και τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κάποιοι άνθρωποι ανέλαβαν, σε εθελοντική βάση, να φροντίσουν, από την προπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, της οργάνωσης του πανηγυριού.

Ο εθελοντισμός αυτός στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή των κατοίκων καθώς αποτελεί μια άτυπη δέσμευση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, δίνοντας την δυνατότητα να κατανοήσουμε την σημασία της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

-Οι εθελόντριες γυναίκες του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού φρόντισαν για την προετοιμασία και προπαρασκευαστική διαδικασία της πατροπαράδοτης φιλοξενίας του πανηγυριού.

-Οι εθελοντές μάγειροι, οι διανομείς φαγητού και οι διάφοροι βοηθοί είχαν την ευθύνη της φιλοξενίας για την εύρυθμη διεκπεραίωση της προσφοράς του νόστιμου και γευστικού φαγητού.

-Άλλοι εθελοντές ανέλαβαν την καθαριότητα, την πάστρα και την λάντζα των μαγειρικών σκευών του μαγειρείου.

-Κάποιοι άλλοι είχαν τον συντονισμό και τη βοήθεια προς τους οδηγούς, του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων στον καθορισμένο χώρο, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη πρόσβαση και διευκόλυνση της μετακίνησης των επισκεπτών.

Και έτσι το πανηγύρι μέσα σε φιλόξενο και εορταστικό κλίμα γιορτάστηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς και εμπλεκόμενους εθελοντές, που με την σημαντική συμβολή τους αποδεικνύουν ότι ο θεσμός του πανηγυριού βρίσκεται βαθιά χαραγμένος στη συνείδηση όλων των κατοίκων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε κάθε χρόνο η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη!

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο Βαλτινό


Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε και φέτος 2024, το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  στο ομώνυμο εκκλησάκι του δάσους της Παναγίας Βαλτινού.

Αποβραδίς της Τετάρτης 14 Αυγούστου, μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, και  παρουσία πλήθος πιστών και επισκεπτών, τελέστηκε η ακολουθία του εσπερινού, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ενώ στο τέλος αυτής προσφέρθηκε στους επισκέπτες φιλοξενία με την πατροπαράδοτη φασολάδα.

Ανήμερα της Παναγίας, Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 









επικοινωνιστε μαζι μας