Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οικογενειακή σύναξη. (Από την τάβλα στην τραπεζαρία)



Η «τάβλα» ή σουφράς, ήταν ένα στρογγυλό τραπέζι φαγητού με πολύ χαμηλά πόδια, ως 40 εκατ. ύψος. Παλαιότερα, εκεί κάθονταν σταυροπόδι, ολόκληρη η οικογένεια και έτρωγαν στηριζόμενοι στα γόνατά τους ή καθισμένοι σε μικρά σκαμνιά. Οι άνδρες κάθονταν πάνω σε προσκέφαλα σταυροπόδι πάντοτε... 


Την τάβλα δεν την χρησιμοποιούσαν μόνο για τραπέζι φαγητού. Πάνω στην τάβλα έκαναν κι άλλες δουλειές, όπως το πλάσιμο των φύλλων ζυμαριού για τις πίτες, το ζύμωμα των πρόσφορων για την εκκλησιά, των κουλουριών κ.α.
Ήταν ένα σκεύος που δεν έλλειπε από κανένα σπίτι του χωριού.
Στα μεγάλα δείπνα, όπως στην περίπτωση γάμου ή πανηγυριού χρησιμοποιούσαν τραπέζια ορθογώνια  σε κανονικό ύψος για 10 ή και περισσότερα άτομα και κάθονταν σε ξύλινα καθίσματα.


Τα οφέλη του οικογενειακού γεύματος είναι αναντικατάστατα.
Μήπως δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που καθίσατε με την οικογένειά σας στο τραπέζι για φαγητό;
Πραγματικά, ο θεσμός του οικογενειακού γεύματος τείνει να εκλείψει, με αποτέλεσμα να χάνεται και μια ευκαιρία για επικοινωνία, διάλογο και αληθινή επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Η σύναξη της οικογένειας για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, είναι ευκαιρία για τους γονείς να μαθαίνουν πολλά για τη ζωή των παιδιών τους, να προσφέρουν την υποστήριξη και τις συμβουλές τους και ταυτόχρονα να σφίγγονται οι οικογενειακοί δεσμοί.


Είναι αλήθεια ότι σήμερα φαντάζει όλο και πιο δύσκολη η συγκέντρωση των μελών της οικογένειας γύρω από το τραπέζι για να γευματίσουν όλοι μαζί, εντούτοις τις ελάχιστες φορές που υπάρχει η δυνατότητα –εννοούμε το βράδυ, τις αργίες και τις γιορτές- δεν πρέπει να παραλείπεται. Ο λόγος είναι προφανής και μάλιστα στηρίζεται επιστημονικά.

Οι Τρικαλινοί δημιουργοί συναντούν τον Στέλιο Καζαντζίδη στη «ΣΟΥΪΤΑ»



 Την Κυριακή 3 Μαρτίου,η Σουίτα art cafe  παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους Τρικαλινούς Δημιουργούς, Τσιτσάνη - Καλδάρα - Βίρβο - Σαμολαδά - Μπακάλη - Κολοκοτρώνη με τραγούδια που ερμήνευσε ο σπουδαιότερος Έλληνας ερμηνευτής  Στέλιος Καζαντζίδης.

Τραγουδά ο  ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
και παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κοφίνας - Ακορντεόν
Κώστας Χριστόπουλος Κιθάρα
Μιχάλης Γερομίχος Κρουστά
Παναγιώτης Μαγκλάρας Πιάνο 
Μπουζούκι και καλλιτεχνική επιμέλεια Βασίλης Μητσιάκης
Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 9:30 μ.μ.

επικοινωνιστε μαζι μας