Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ…






Γράφει η Βέρα Μπαλαμίτσα, 
μέλος του Διαδικτυακού Προγράμματος Δημοσιογραφίας 
της Ακαδημίας των Πολιτών




Διαβάζοντας κανείς την «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» το πρώτο που νιώθει είναι θλίψη. Θλίψη γιατί κάποια απ’ όσα περιέχονται σ’ αυτήν θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, χωρίς να χρειάζεται να διατυπωθούν γραπτώς μετά από «σκληρούς αγώνες, μάχες, δάκρυα και ποταμούς αίματος».
Κι όλα αυτά, γιατί η Ανθρωπότητα υπέφερε και υποφέρει ακόμη, από μυαλά διαστροφικά, φιλόδοξα και απαίδευτα, που δεν κατανοούν την έννοια και το δικαίωμα της αξιοπρέπειας των άλλων, καθώς και το ότι δεν δικαιούνται να παραβιάζουν και να βιάζουν ψυχές και σώματα. Επειδή, όμως, γεγονότα όπως οι πόλεμοι, ήταν πάντα κομμάτι της κι εκεί οι άνθρωποι «αγριεύουν» και δρουν «πρωτόγονα», τέτοιες καταστάσεις δεν μπόρεσαν ν’ αποφευχθούν.


Οι οργανωμένες κοινωνίες, βέβαια, θα πρέπει να έχουν κανόνες. Είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με άλλο τρόπο, αποτελούμενες από έναν τεράστιο αριθμητικά πληθυσμό με διαφορετικά, σε αρκετές περιπτώσεις, χαρακτηριστικά όπως φυλετική καταγωγή, θρησκεία, συνήθειες και παραδόσεις. Η ανάμιξη αυτή που εντάθηκε με την πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη έχει ίσως επιφέρει ανατροπές στην ακριβή τήρηση όλων των άρθρων της Διακήρυξης.

επικοινωνιστε μαζι μας