Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η Πύλη Τρικάλων



Η γραφική κωμόπολη της Πύλης φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές και για τα θαυμαστά μνημεία της. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη είσοδο του μεγαλόπρεπου φαραγγιού, το οποίο σχηματίζεται από τις απόκρημνες βουνοπλαγιές του Κόζιακα και του Ιτάμου. Την κοιλάδα της Πύλης, διαρρέει ο Πορταϊκός ποταμός, ο οποίος χωρίζει την ομώνυμη κωμόπολη από τον ιστορικό οικισμό των Μεγάλων Πυλών (Πόρτα Παναγιά), ονομαστό για τον λαμπρό βυζαντινό ναό της Ακαταμάχητης Θεοτόκου. Τόπος παραδεισένιος είναι η Πύλη, που γοητεύει κάθε ανυποψίαστο επισκέπτη. Την ομορφιά της ύμνησαν, με γραφίδες και πινελιές, οι περιηγητές και οι ζωγράφοι των περασμένων αιώνων. Εδώ, κυριαρχεί το πράσινο και η αφθονία των τρεχούμενων νερών. Λιθόστρωτα μονοπάτια σε οδηγούν σε δασωμένες χαράδρες, σε ανεξερεύνητα σπήλαια και σε πηγές με κρυστάλλινα νερά, που κατηφορίζουν ορμητικά σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Κι όταν ο δρόμος σε φέρει στην Παλιά Πύλη και περπατήσεις στα πλακόστρωτα σοκάκια της, θα συναντήσεις γραφικές γειτονιές με χρώματα κι οσμές μιας άλλης εποχής. Εντυπωσιακές εκκλησίες και μικρές πλατείες με τις πετρόχτιστες βρύσες προβάλλουν με χάρη. Ενώ, την κοίτη του Πορταϊκού τη στολίζουν επιβλητικά γεφύρια, που χτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές, συνθέτοντας ένα πάζλ θεσπέσιας ομορφιάς.
Στη φωτογραφία, η Πύλη με την ασπρόμαυρη λαϊκή αρχοντιά της, όπως την αποθανάτισε το 1963 ο φακός του Ευθυμίου Γραδούλα.
 
Του Βασίλης Πανάγου

Τρίκαλα: Απαρέγκλιτα ο νόμος για το κάπνισμα




Με την έλευση της πρώτης φθινοπωρινής βροχής στα Τρίκαλα, ήρθε και το πρόστιμο για το κάπνισμα.  Ο Δήμος Τρικκαίων προέβη σε ελέγχους για να συνεχιστεί και να τηρηθεί η περυσινή καμπάνια για το κάπνισμα με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής μετά τις 23.00 έγιναν 5 έλεγχοι σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και βεβαιώθηκε μία παράβαση από το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η εφαρμογή του νόμου, όπως πολλές φορές είχε τονίσει η δημοτική αρχή, είναι θέμα υγείας και ένα μεγάλο «στοίχημα» για ολόκληρη την πόλη και τον Δήμο. Τα πρόστιμα είναι υψηλά και ξεκινούν απόν 600€ για κάθε παράβαση, 1200€ τη δεύτερη φορά, 2400€ την τρίτη φορά. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Ο Δήμος ζητά τη συνεργασία των επαγγελματιών, όπως συνέβη και την περυσινή χρονιά, καθώς πάγια πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι πως τέτοια ζητήματα δεν λύνονται με κατασταλτικά μέσα.

Από το γραφείο Τύπου

επικοινωνιστε μαζι μας