Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Το Φανάρι Μαγούλα


Το Φανάρι Μαγούλα, είναι ένα από τα ομορφότερα αγροτικά χωριά της δυτικής Θασσαλίας. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, η Ακρόπολη της Θεσσαλίας με το κάστρο που δεσπόζει πάνω στη ράχη του βράχου, σαν τον Παρθενώνα.
Είναι ένα χωριό με αγνάντι, κτισμένο σ' ένα λόφο κάτω από ένα βυζαντινό κάστρο, 15 χλμ. έξω από την Καρδίτσα, στο δρόμο των Τρικάλων.
Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια σε οδηγούν σε απρόσμενους και εκπληκτικούς χώρους και σε παραπέμπουν σε όμορφες, απολιθωμένες εικόνες, μιας άλλης εποχής.
Εντυπωσιακά τα Φαναριώτικα σπίτια, τα περισσότερα των οποίων είναι δίπατα, λιθόκτιστα, με χοντρούς τοίχους, ενισχυμένους με ξυλοδεσιές και σκεπασμένα με βυζαντινού τύπου κεραμίδια. 
Μαζί με τα υπόλοιπα πέτρινα στοιχεία (βρύσες, σκαλοπάτια, μνημεία κλπ.) του οικιστικού περιβάλλοντος, συνθέτουν τον ρυμοτομικό χαρακτήρα του χωριού.
Είναι πάμπολλες οι οπτικές γωνιές που ελκύουν το βλέμμα και αποζημιώνουν τον επισκέπτη, που επιχειρεί να κάνει μια βόλτα μέσα στο χωριό.  
Σε μια από τις επισκέψεις μου, βρέθηκα σε ένα δίστρατο όπου έβγαζε σε ένα ξάνοιγμα με εκπληκτικό σκηνικό, και με στοιχεία πολύ βαθιά καταχωρισμένα στην κυτταρική μνήμη, που συγκινούν και διεγείρουν την έμπνευση. Έβγαλα τη φωτογραφική μηχανή και φωτογράφισα. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, αλλά η εικόνα ήταν τόσο ανήσυχη, που χρειάστηκε να την αποδώσω και με τη ζωγραφική. 
Έτσι την έκανα και ασπρόμαυρο σκίτσο, με μολύβι και πενάκι και τώρα επιθυμώ να την μοιραστώ και μαζί σας.

Δημήτρης Τσιγάρας

επικοινωνιστε μαζι μας