Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Αφηγήσεις από ανθρώπους του χωριού (Δειγματοληπτικός έλεγχος του γάλακτος)


Του Απόστολου Βότσιου
Μία και μοναδική ήταν η αγελάδα που είχαμε όλη η οικογένεια και την γαλακτοπαραγωγική περίοδο την αρμέγαμε και πηγαίναμε το γάλα στο γαλατά. 
Παραλήπτης του γάλακτος ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Αγγελής.
Κατά την παραλαβή, ο γαλατάς ζύγιζε το γάλα του κάθε παραγωγού και σημείωνε στο βιβλίο παραλαβής του, καθώς και στο δεφτέρι του κάθε παραγωγού, την ημερομηνία και την ποσότητα γάλακτος, που παρέδιδε σε κιλά.
Η Διεύθυνση του εργοστασίου γάλακτος Τρικάλων έστελνε κάθε τόσο συνεργείο και πραγματοποιούσε δειγματοληπτικό έλεγχο στα κατά τόπους γαλατάδικα, για την πάταξη της νοθείας του γάλακτος από νερό. 
Ο έλεγχος γίνονταν αιφνιδιαστικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη λήψη δείγματος γάλακτος σε μπουκαλάκια των 250 γραμμαρίων.
Σε κάθε έλεγχο αφαιρούσαν 250 γραμμάρια γάλα από τον παραγωγό για την ανάλυση και εξέταση του δείγματος.


Εκείνη την ημέρα διαμαρτυρήθηκα στο συνεργείο ελέγχου για τον τρόπο και την άδικη διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου.
Είπα πως, τη λήψη δείγματος, θα πρέπει να τη χρεώνεται το εργοστάσιο και όχι ο παραγωγός. Το δείγμα του γάλακτος θα πρέπει να αφαιρείται από το ζυγισμένο γάλα και όχι από το αζύγιστο.
Μάλιστα στην αρχή συμφωνήσαμε όλοι οι παραγωγοί και αρνηθήκαμε να παραδώσουμε το γάλα με αυτή την άδικη διαδικασία ελέγχου, αλλά γρήγορα η άρνηση αυτή κάμφθηκε και ένας - ένας οι συγχωριανοί άρχισαν να παραδίδουν γάλα.
Εγώ, επειδή το θεωρούσα άδικο και για λόγους ευθιξίας, δεν παρέδωσα το γάλα, και την επόμενη ημέρα, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου με τιμωρήσανε με απεριόριστο αποκλεισμό.
Πήγα στο εργοστάσιο, βρήκα τους διευθυντάδες, τους εξήγησα για την αδικία του δειγματοληπτικού ελέγχου… αλλά αυτοί θεωρούσαν ότι εγώ επίτηδες δεν παρέδωσα το γάλα, διότι λέει το είχα νοθευμένο.
Μου είπαν μάλιστα να υπογράψω μια υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν θα ξανανοθέψω το γάλα, για να μου χαρίσουν την ποινή του αποκλεισμού…

Προσπάθησα να τους εξηγήσω πάλι τον λόγο που δεν παρέδωσα το γάλα, αλλά δυστυχώς δεν με πίστευαν, δεν καταλάβαιναν τίποτα…
«Το  πείρα και γω στραβά»…, έφυγα και την επόμενη ημέρα πούλησα την αγελάδα και ησύχασα με αυτούς... 

επικοινωνιστε μαζι μας