Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Τα επώνυμα των κατοίκων των χωριών Βαλτινό, Δενδροχώρι, Φωτάδα του 1883, από τα εκλογικά έγγραφα του Δήμου Πιαλίων.

 

Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος  το 1883, τα εδάφη της Θεσσαλίας θα αποτελέσουν τον νομό Τρικάλων, ο οποίος σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του ΦΕΚ αρ. 126 της 2/4/1883, απαρτίζεται από τις επαρχίες των Τρικάλων (με 7 δήμους), της Καλαμπάκας (με 7 δήμους) και της Καρδίτσας (με 13 δήμους). Η επαρχία Τρικάλων αποτελούνταν από τους εξής 7 δήμους:

Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Παραληθαίων, Δήμος Φαρκαδόνας, Δήμος Πιαλίων, Δήμος Αιθίκων, Δήμος Κοθωνίων και Δήμος Αθαμάνων.

Ταυτόχρονα με την διοικητική ανασυγκρότηση ετοιμάζονται και οι πρώτοι εκλογικοί κατάλογοι με Θεσσαλούς εκλογείς.

Από διάφορα εκλογικά έγγραφα του 1883 διασώζονται τα ονόματα των πρώτων εκλογέων από τα χωριά του Δήμου Πιαλίων της επαρχίας Τρικάλων. 

Παρακάτω αναφέρονται τα επώνυμα των κατοίκων από τα χωριά του Δήμου Πιαλίων Βαλτινό, Δενδροχώρι και Φωτάδα που καταγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους:

Χωρίον Βαλτσινόν (Βαλτινό)

Αργυρός, Άγγελος, Βότσης, Βαγγελάκος, Γαλάνης, Γκαβουκώστας, Γύφτος, Καραθάνος, Καλυβιώτης, Κλιάκος, Καραθάνος, Κόρδας, Λιούλιος, Λαφουστέργιος, Μπαρούτας, Μαλακασιώτης, Μπουτσιάρος, Μαγκάτος, Μπαρμπ(ο)μπίτης, Πίτας, Ρούσης, Στάθης, Σταμούλης, Σίμος, Τάκος, Τσιόνης, Τούρβος, Χασιώτης.


Χωρίον Παπαράντζα (Δενδροχώρι)

Αρβανίτης, Γκατζιός, Καρβούνας, Κατσαντώνης, Καπλάνης, Κόρακας, Κατσιαδήμας, Κοτρότσιος, Μήτσικας, Μονόφθαλμος, Μανώλης, Ντουνιάς, Παππάς, Προδρομίτης, Πλέτσας, Παπαχρήστος, Παπαζαχαρίας, Παλιούρας, Πολύζος, Πόλιος, Ρεβενιώτης, Στεφανής.


Χωρίον Τιάρα Μαγούλα (Φωτάδα)

Ακρίβος, Κυργιάκος, Κουτσοχρήστος, Κουκοσιόλης, Λαφαζάνης, Νικλιτσιώτης, Πλιάτσικας, Παπής, Πρεβέντας, Σαρακατσιάνος, Τσιομάνης, Τασιούλας, Τρυγόνης, Τόλιος, Φαρμάκης.

 

Πηγή: Αθανάσιος Μπρέντας - Πρακτικά 1ο Συνεδρίου Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων 2023.

επικοινωνιστε μαζι μας