Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μνήμες από τις σχολικές γιορτές του δημοτικού σχολείου Βαλτινού



Με αφορμή την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, επιχειρούμε ένα φωτογραφικό ταξίδι, εστιάζοντας σε στιγμές από παλαιότερες επετειακές σχολικές γιορτές, του δημοτικού σχολείου Βαλτινού.
Η έκθεση αυτών των φωτογραφιών συγκροτεί τη θεματική της επετειακής σχολικής γιορτής του τόπου μας, που είχε και έχει ως ζητούμενο την αναζήτηση της κρυμμένης ελληνικότητας, μέσα από την αναβίωση στιγμών και γεγονότων της ιστορίας μας.
Οι επετειακές σχολικές γιορτές έχουν ένα πολύτιμο φορτίο, ένα φορτίο συλλογικής μνήμης και συλλογικών ονείρων. Διατηρούν και αναπαράγουν εσαεί στη μνήμη των νέων γενιών στιγμές και γεγονότα μεγαλείου του λαού μας, καλλιεργούν την εθνική μας συνείδηση και συνεργούν καταλυτικά στη μεταβίβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Επί πλέον οι σχολικές γιορτές έχουν και μια άλλη σημαντική αξία. Αρτιώνουν τον παιδαγωγικό λόγο του σχολείου, αναδεικνύουν τον ηθικοπλαστικό ρόλο της ιστορίας και την αναγκαιότητα της βαθιάς επίγνωσής της για το σχεδιασμό του συλλογικού μέλλοντός μας.
Οι πανανθρώπινες αξίες-ιδέες που συνιστούν το ηθικό αυτό μοντέλο όπως ο πατριωτισμός, η αγάπη για την ελευθερία, η ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα βρίσκουν τη συμβολική έκφρασή τους σε μια ποικιλία συμβόλων των εθνικών σχολικών γιορτών.
Κάθε φορά το όλο σκηνικό προετοιμασίας και οι εκδηλώσεις των σχολικών γιορτών είναι μια έκπληξη του φανερώματος των άπειρων δυνατοτήτων των παιδιών και των εφήβων, είναι μια απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των μαθητών και των μαθητριών.


Ποιος γονέας δεν έχει θαυμάσει και δεν έχει συγκινηθεί από την συμμετοχή του παιδιού του σε μια σχολική γιορτή και δεν φυλάει αυτές τις στιγμές σαν χρυσάφι της ψυχής του σ’ όλη του τη ζωή; Όταν μάλιστα η όλη ιστορία αφορά τις μικρές ηλικίες των παιδιών, τότε το όλο σκηνικό της συμμετοχής του παιδιού του συγκροτεί ίσως και τις πιο όμορφες στιγμές για το βλαστάρι του, γιατί αποκαλύπτουν και αθέατες πλευρές του παιδιού.
Αλλά και ποιος γονέας πάλι, δεν θυμάται τις δικές του βιωματικές εμπειρίες, από τις σχολικές γιορτές. 
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες αναγνωρίζει, κανείς, δικά του βιώματα και ανακαλεί μνήμες με όμορφες και συγκινητικές στιγμές του παρελθόντος.
-Τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε να μάθει ή να αποστηθίσει τα ποιήματα ή τους ρόλους που του έδιναν οι δάσκαλοι του.
-Την ανείπωτη χαρά της ενδυμασίας με την εθνική φορεσιά, φουστανέλα για τα αγόρια και παραδοσιακή γυναικεία στολή για τα κορίτσια.
-Την αγωνία και το τρακ την ώρα της απαγγελίας, μπροστά στον κόσμο, πότε με επιτυχία και πότε ξεχνώντας τα λόγια του ποιήματος, ή τη σειρά του ρόλου στο σκετς, αλλά στο τέλος όταν ερχόταν το ενθαρρυντικό χειροκρότημα του κόσμου, πλημμύριζε η ψυχή από το αίσθημα της ικανοποίησης και της υπερηφάνειας.
Κάθε φωτογραφία, κάθε εικόνα, που αφορά σχολική γιορτή του δημοτικού σχολείου έχει να αφηγηθεί και μια ιστορία. 

επικοινωνιστε μαζι μας