Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Η διαδικασία της φωτογράφησης παλαιότερα στο Βαλτινό Β΄ μέρος

 

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στην «διαδικασία της φωτογράφησης παλαιότερα στο Βαλτινό», καθώς το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και αποτελεί κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού που διασώζεται στις διάφορες εικόνες.

Εικόνες που κατέγραψε και διέσωσε ο φακός του παραδοσιακού φωτογράφου, και που λειτουργούν ως θυμητάρια μιας αλλοτινής εποχής αλλά και αποτελούν πολύτιμο θησαυρό και ακριβή παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.

Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει το οικογενειακό άλμπουμ όπου μπορεί κανείς με το ξεφύλλισμά του να νοιώσει την μαγεία και τη δύναμη της εικόνας, τη σιωπηλή επικοινωνία, καθώς στα πρόσωπά των εικονιζόμενων αναγνωρίζονται ίχνη και μηνύματα της αλλοτινής τους ζωής. Φωτογραφίες προσωπικές, ζευγαριών, οικογενειακές, γάμου, σχολικές, κοινωνικές, πορτρέτα, και ότι άλλο θεωρούνταν σημαντικό εκείνη την εποχή.

Κυρτωμένες φιγούρες του μόχθου και αυλακωμένα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα με τα ωραία χαρακτηρίστηκα της νιότης και της καθαρότητας του βλέμματος, μας αποκαλύπτουν την εσωτερική δύναμη και ομορφιά τους.

Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να αναλογιστούμε και να φανταστούμε εκείνη, την πρώτη στιγμή της επαφής τους με την φωτογραφική μηχανή, το βίωμα της αμηχανίας που προκαλεί η δύναμη της φωτογραφίας και να παρατηρήσουμε το αθώο και ειλικρινή βλέμμα τους. 

Να αναρωτηθούμε, ποια αλήθεια περιέχει μια φωτογραφία που εικονίζει ένα ζευγάρι. Είναι ικανή από μόνη της η φωτογραφία να πει την αλήθεια; Ποιες άλλες αλήθειες θα αναγνώσουν όσοι δεν ήταν παρόντες τη στιγμή που φυλακίσθηκε εκείνη η στιγμή του χρόνου;

Διάκονοι της φωτογραφίας, οι φωτογράφοι των Τρικάλων, όπου κατέγραψαν με το φακό τους τον κοινωνικό βίο του τόπου μας και το έργο τους αποτελεί κατάθεση ψυχής σε λιτούς τόνους του άσπρου – μαύρου.

Οι παλιοί τούτοι συμπαθέστατοι και κοσμαγάπητοι επαγγελματίες, που βοήθησαν να ζήσουν για πάντα οι αγαπημένες μας στιγμές, αλλά και οι άνθρωποί μας, που έχουν πια φύγει από τη ζωή, υπάρχουν μόνο στις μνήμες μας σαν ασπρόμαυρες, όμορφες φωτογραφίες κι αυτοί, όμοιες μ’ εκείνες που τραβούσαν από το πρωί ως το βράδυ, στα χωριά και στις γειτονιές της πόλης, για να θρέψουν τις οικογένειές τους!

Κοινός τους τόπος ο σεβασμός στον άνθρωπο και ένα «ήθος τόσο ισχυρό που τελικά γίνεται ήθος φωτογραφικό».

Φωτογραφίες ζευγαριών

Από τεχνικής άποψης, οι φωτογραφίες, αυτές, σχεδόν στο σύνολό τους, αποτελούν προϊόν επεξεργασίας στον σκοτεινό θάλαμο. Είναι μεγεθυμένες και ρετουσαρισμένες από τους επαγγελματίες, φωτογράφους-ζωγράφους, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού και αισθητικής δημιουργίας, έτσι ώστε πολλές φορές, τα έργα τους να συνάδουν, κατά κάποιο τρόπο, με τους κανόνες της σημειολογικής και της ερμηνευτικής λειτουργίας της αγιογραφίας.

επικοινωνιστε μαζι μας