Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πρόταση για επαναλειτουργία της τράπεζας αίματος Βαλτινού.



Ένα σημαντικό έργο που παλαιότερα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού είχε καταφέρει να υλοποιήσει και μάλιστα να το λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία, ήταν η τράπεζα αίματος Βαλτινού.
Η λειτουργία της τράπεζας αίματος, η οποία δυστυχώς με τον καιρό ατόνησε, πιστεύω πως ήταν το σημαντικότερο έργο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού γιατί η αιμοδοσία εκτός του ότι είναι μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού είναι και μια ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές.


Ήταν λοιπόν η χρυσή εποχή που ο Σύλλογος διοργάνωνε εθελοντική αιμοδοσία, πότε στο Νοσοκομείο Τρικάλων και πότε, με κινητή εξωτερική μονάδα, στο Βαλτινό.
Έτσι οι νέοι και μεσήλικες που μπορούσαν, πρόσφεραν το αίμα τους εθελοντικά και αποταμιεύονταν έτσι αρκετές φιάλες αίματος για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού.
Πολλοί συγχωριανοί τότε όταν χρειάστηκαν αίμα εξυπηρετήθηκαν από την τράπεζα του Συλλόγου και επωφελήθηκαν από αυτόν τον κοινωνικό θεσμό.


Η αναγκαιότητα που υπάρχει για την προσφορά αίματος πρέπει μέσω των συλλογικών προσπαθειών να ενισχύει το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας γιατί όλοι οι συνάνθρωποί μας το έχουν ανάγκη. Όλοι μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην ανάγκη να το χρειαστούμε.
Γι΄ αυτό, με αφορμή την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού, μαζί με τα συγχαρητήριά μας και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο έργο τους, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Τράπεζας αίματος του Βαλτινού.
Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής. Το αξίζουμε!

Παραδοσιακά επαγγέλματα: Ο Καλατζής.



Άλλοι τον λέγανε Γανωτή, άλλοι Γανωντζή, άλλοι Γανωματή, άλλοι Αλειφιά, άλλοι Καλαϊτζή και άλλοι Καλατζή.
Όπως και να τον αποκαλούσαν η εικόνα του πλανόδιου Γανωτή ήταν γνώριμη και πολύ οικία στους παλιότερους.
Ο Γανωτής γύριζε στους δρόμους και στις γειτονιές μ' ένα τσουβάλι κρεμασμένο από τον ώμο του μέσα στο οποίο έβαζε τα διάφορα χαλκώματα (κατσαρόλες, σινιά, ταψιά, καζάνια, κουταλοπήρουνα κλπ.) που έπρεπε να τα γανώσει (επικασσιτεροποιήσει).


Άλλοι γύριζαν με τα πόδια και άλλοι με τα κάρα ή τα τρίκυκλα και μάζευαν τα ξεβαμμένα χαλκώματα. Η περιπλάνηση στις γειτονιές κρατούσε μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα ο γανωτής έμεινε στο εργαστήριό του.
Εκεί, στη φωτιά, που τη διατηρούσε με το φυσερό και χρησιμοποιώντας τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία, όπως τα κολλητήρια, τις μασιές, τα καλάι (κασσίτερος) το νισαντίρι και το κεζάπι, γάνωνε τα χαλκώματα και τα έκανε σαν καινούργια δίνοντας στα σκεύη νέα λάμψη.


Τα μεγάλα σκεύη (ταψιά, καζάνια κλπ) τα καθάριζε πρώτα με τριμμένη στουρναρόπετρα τρίβοντάς τα με τα πόδια μέχρι να γυαλίσουν. Στην συνέχεια άδειαζε τη στουρναρόπετρα και σκούπιζε κατόπιν την επιφάνεια, για να φύγει ότι είχε απομείνει. Μετά έλιωνε το καλάϊ στη φωτιά μέσα σ' ένα τενεκεδένιο δοχείο και το έριχνε στο σκεύος.


Εκεί όπως ήταν λειωμένο μ' ένα κομμάτι βαμβάκι έστρωνε το μολύβι σε όλη την επιφάνεια και με νερό που έριχνε στη συνέχεια πάγωνε η στρώση.
Το καλό γάνωμα απαιτούσε δυο και τρεις στρώσεις.
Ο Γανωτής έπρεπε να είναι προσεκτικός και καλός στη δουλειά του, γιατί αν δεν γίνονταν σωστά το γάνωμα υπήρχε κίνδυνος δηλητηριάσεως.


Σήμερα λόγω αυτού του κινδύνου οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα του φαγητού, και άντ΄ αυτού χρησιμοποιούν ανοξείδωτες κατσαρόλες.
Έτσι σιγά - σιγά οι νέες συνθήκες και ανάγκες των ανθρώπων εκτόπισαν το επάγγελμα και μαζί μ' αυτό χάθηκε και ο γραφικός Γανωτής (Καλατζής).
Δείτε και το σχετικό βίντεο
 

Τα τριαντάφυλλα στο ρομαντισμό


Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα των τριαντάφυλλων


Κάθε φορά που θα δώσετε ένα τριαντάφυλλο υπάρχει κάποια θεωρία που λέει πως... το κάθε χρώμα είναι για διαφορετική περίσταση. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν σε αυτά και διαλέγουν το χρώμα του τριαντάφυλλου σύμφωνα με το πιο χρώμα τους αρέσει. Απλά για τους ρομαντικούς θα αναφέρουμε το τι συμβολίζει το κάθε χρώμα.
Κόκκινο: Αγάπη και πάθος
Ροζ: Χαρά και θαυμασμός
Κίτρινο: Την φιλία αλλά και την προδοσία ταυτόχρονα
Λευκό: Απλότητα και ουδετερότητα
Πορτοκαλί: Το πάθος
Μωβ ή λιλά: Δυνατό έρωτα
Λαχανί: Την γονιμότητα

επικοινωνιστε μαζι μας