Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Φιλοσοφικές αναζητήσεις



Στις κατά καιρούς συναντήσεις, τις περισσότερες φορές στο εστιατόριο «Έλατος» επί της οδού Ασκληπιού στα Τρίκαλα, γίνονται εδώ και πολύ καιρό διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις, με προβληματισμούς, ανησυχίες και φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω σε διάφορα θέματα.
Συχνά πυκνά οι παρέες, με τη συνοδεία τσίπουρου – οίνου και μεζέδων, δημιουργούν τις συμποσιακές συνθήκες, θέτουν το θέμα προς συζήτηση και ξετυλίγουν την κουβέντα τους με εμπεριστατωμένες απόψεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Συνήθως υπάρχουν ζητήματα, τα οποία αποκαλούνται «φιλοσοφικά» και εμπλέκονται άμεσα με τα ζητήματα άλλων ειδικών χώρων. Ζητήματα, όπως: κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, οικολογικά, θέματα για την ύπαρξη του Θεού και το ρόλο του στη ζωή, για τη σχέση της ύλης με την ψυχή και το πνεύμα, για την ανθρώπινη συμπεριφορά, για τις ηθικές αξίες, για την ελευθερία, για την αναζήτηση νοήματος στη ζωή και στο Σύμπαν κλπ.
Γνωστά ζητήματα για τα οποία πολλοί ισχυρίζονται και παραδέχονται, ότι δεν έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα και είναι δυσεπίλυτα.
Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από έναν στοχαστικό διάλογο που έγινε τέλη Οκτωβρίου του 2016.  Η τριμελής παρέα Βαγγέλης Κρικώνης, Γρηγόρης Σαράφης και Δημήτρης Τσιγάρας, επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα «Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ως κυρίαρχη δύναμη στη νέα μορφή του καπιταλισμού».




επικοινωνιστε μαζι μας