Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας του Βαλτινού


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Έκτοτε ο αντρικός πληθυσμός αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες που έχουν αλλάξει την πορεία της ιστορίας, προς το καλύτερο.
Η "Ημέρα της Γυναίκας" είναι μόνο η αφορμή. Άλλωστε εμείς οι άντρες τις γυναίκες τις αγαπάμε, τις τιμάμε και τις σεβόμαστε, κάθε ημέρα του χρόνου. Ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας.
Για φέτος, η γιορτή της γυναίκας, αποτελεί ιδανική αφορμή για ένα αφιέρωμα στη γυναίκα του χωριού μας. 
Γι’ αυτό επιλέξαμε να αναρτήσουμε μια παλιά, όμορφη φωτογραφία, όπου απεικονίζονται 17 γυναίκες του Βαλτινού.
Η αναμνηστική αυτή φωτογραφία, ως εικόνα και μόνον, είναι έμπλεος ομορφιάς, φρεσκάδας, λαμπρότητας και νιότης.
Όμως η δύναμή της παύει να είναι απλώς μια εικόνα και γίνεται μνήμη και κομιστής μηνυμάτων, καθώς τα συνωδά στοιχεία μας δίνουν πληροφορίες για τα ήθη και έθιμα της εποχής, 50 χρόνια πριν. Το κομψό ντύσιμο, τα όμορφα φορέματα, το στιλ της κώμης, με το ανάλογο κούρεμα και χτένισμα των μαλλιών, τα σχέδια των παπουτσιών, οι τσάντες και τα γυναικεία ρολόγια χειρός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μόδας της εποχής.
Με επιφύλαξη, αναγνωρίζουμε, στα εικονιζόμενα πρόσωπα, στην επάνω σειρά από αριστερά: την Ελένη Ζαμπακά, την μικρή Ευαγγελία Κουφοχρήστου, την Θεοδώρα Αθάνατου, την Σταμούλω Σταμούλη, την Γεωργία Πέτρου, την Ευαγγελία Στάθη, την Χριστίνα Βότσιου, την Ειρήνη Βότσιου, την μικρή Ευαγγελία Ριζαργιώτη. Στην κάτω σειρά την μικρή Μηλιά Κουφοχρήστου, την Χρυσούλα Ζαμπακά, την Αθανασία Χήρα, την Βασιλική Κουφοχρήστου, την Αικατερίνη Μπαντόλια, την Βάϊα Αθάνατου, την Χριστίνα Κουφοχρήστου και την Χαρίκλεια Χήρα.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε τις ευχές μας να συνοδεύουν και οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη: 
«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως,
πριν απ’ τον έρωτα έρωτας
κι όταν σε πήρε το φιλί
γυναίκα».
Χρόνια πολλά!

επικοινωνιστε μαζι μας