Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ
ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΒΑΛΤΣΙΝΙΩΤΩΝ ΠΑΣΧΑ

Εκείνο που δίνει στο Πάσχα εντελώς ελληνική φυσιογνωμία και το κάνει ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι το ψήσιμο του αρνιού. Ο παραδοσιακός οβελίας.
Κάθε χρόνο σχεδόν όλες οι οικογένειες στο Βαλτινό γιορτάζουν το Πάσχα με το ψήσιμο του αρνιού.
Το ιερό σφάγιο της οικογένειας, έθιμο κληρονομημένο απ’ τούς αρχαίους λαούς περιστρέφετε στις σούβλες της κάθε οικογένειας. Σιγοψήνεται, και συγκεντρώνει γύρω τις ολόθερμες ευχές συγγενών, φίλων, καθώς και ολόκληρο τον περίγυρο της μικρής κοινωνίας του χωριού, σε ένα είδος θυσίας και σπονδής, όμοιας με τις θυσίες και τις σπονδές του οίνου.
Η ελληνική φιλοξενία, μέγιστη αρετή της φυλής μας, τις μέρες του Πάσχα μεγαλουργεί και δοξάζεται. Κι η χαρά για τη Ζωή εν τάφω που ανέστη εκ νεκρών, φωτίζει τα πρόσωπα τη μέρα αυτή της πανανθρώπινης γιορτής.
Μια συλλογή φωτογραφιών από παλαιότερες Πασχαλιές στο Βαλτινό επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω!

Η αιωνοβια σκαμνια του Βαλτινου


Η αιωνόβια σκαμνιά του Βαλτινού
Ο μήνας Μάρτης τελειώνει και το Πάσχα πλησιάζει. Οι άνθρωποι ετοιμάζονται για τις γιορτές. Η φύση αρχίζει να ντύνεται με καταπράσινα φύλλα. Μετά το κλάδεμα των δένδρων τα κλώνια ντύθηκαν και στολίστηκαν κι αυτά, γιορτινά με φυλλωσιές, περιμένοντας το Πάσχα. Άνθρωποι και φύση συμπορεύονται στον αιώνιο κύκλο ζωής και θανάτου. Η επιβεβαίωση αυτού φαίνεται στην αιωνόβια σκαμνιά του χωριού μας, που βρίσκεται έξω από το σπίτι του Βασίλη Βαγγελού.

επικοινωνιστε μαζι μας