Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει

Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει και ο κόσμος κέφια έχει, 
το παράθυρο δεν μπάζει και η βρύση μας δε στάζει.

Στην κρεμάστρα το φουστάνι μοναχό του σκέρτσα κάνει, 
κι ο παλιός μας ο καθρέφτης τρεις φορές γίνεται ψεύτης.

Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει και το σύννεφο δε βρέχει, 
ξεγελάστηκε τ’ αστέρι, βγήκε μέρα μεσημέρι.

Οι ληστές τα αντικλείδια τα κρεμάσανε στολίδια, 
φρονιμέψαν τα κορίτσια κι οι γριές κάνουν καπρίτσια.

Συνταγές του χωριού «Γαλατόπιτα»


Το φαγητό ενός τόπου, οι γεύσεις του, τα αρώματά του είναι ένας αντικατοπτρισμός της ιστορία του, της παραγωγής του, των ανθρώπων του. Η γαλατόπιτα με φύλλο, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του τόπου μας! 
Σήμερα θα φτιάξουμε την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο.
Πεντανόστιμη γαλατόπιτα που μας γυρνάει πίσω σε γεύσεις των παιδικών  χρόνων...
Μερίδες: 8-10. Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά. Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Τι χρειαζόμαστε:
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τα φύλλα
5 φύλλα ζύμης
2 κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
2 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο
Υλικά για το σερβίρισμα
Ζάχαρη
Κανέλα σκόνη


Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας πάλι ζωηρά.
Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς.

επικοινωνιστε μαζι μας