Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Η Ναΐφ Ζωγραφική του Νίκου Μαντά

Η ναΐφ τέχνη είναι μία κατηγορία τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο όσο και στην τεχνική.

Τα χαρακτηριστικά της Τέχνης Ναΐφ (naïve art) είναι η αδέξια σχέση της με τη φόρμα της ποιοτικής ζωγραφικής και ειδικότερα η Ναΐφ τέχνη δεν σέβεται τους κανόνες της προοπτικής.

Αυτή η τέχνη πλέον αναγνωρίζεται ως επίσημη τεχνοτροπία και παρουσιάζεται σε αίθουσες τέχνης σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο Ισπανός Huan Miro δήλωσε χαρακτηριστικά «Χρειάστηκε να γεράσω, για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί».

Ένας Έλληνας ζωγράφος που ταξινομείται στην τεχνοτροπία Ναΐφ είναι και ο Νίκος Μαντάς, έργα του οποίου παρουσιάζονται στην εφημερίδα μας.

Ο Νίκος Μαντάς γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1921. Πολυτάλαντος παρ’ όλο ότι έμαθε λίγα γράμματα. Από μικρός δούλεψε δίπλα στον πατέρα του ως οικοδόμος. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συντηρητής κτιρίων στην ΑΚΣΣ απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα με την δουλειά του ασκούσε και το έργο του οργανοπαίκτη και με τη μουσική του επίδοση, παίζοντας βιολί στη σπετσιώτικη κομπανία, δημιουργούσε κέφι στις διάφορες συντροφιές, στους χορούς, στους γάμους και τα πανηγύρια. Παράλληλα ζωγράφιζε συνεχώς διάφορα θέματα όπως καράβια, σπίτια, σκηνές απ’ την καθημερινή ζωή και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο λαϊκό αυτοδίδακτο ζωγράφο.
Με τις υπαίθριες εκθέσεις που οργάνωνε, ο Νίκος Μαντάς σε διάφορα μέρη του νησιού, διέθετε τα έργα του, κυρίως σε ξένους παραθεριστές που εκτίμησαν την αξία τους.






επικοινωνιστε μαζι μας