Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο θερισμός στην τέχνη


Ο θερισμός είναι η εργασία για τη συγκομιδή των σιτηρών και γίνεται μετά από το ωρίμασμα των καρπών.
Η καλύτερη εποχή για να θεριστεί το σιτάρι, που προορίζεται για να γίνει αλεύρι, είναι τον μήνα θεριστή (Ιούνιο), όταν οι κόκκοι έχουν σκληρύνει και η καλαμιά του σταριού έχει γίνει κίτρινη. Τότε το σιτάρι αποδίδει περισσότερο αλεύρι κι έχει καλύτερη εμπορική εμφάνιση. Η σίκαλη θερίζεται νωρίτερα, γιατί οι κόκκοι της τινάζονται ευκολότερα κι έτσι χάνονται ποσότητες.


Ο θερισμός παλιότερα γίνονταν με το χέρι από εξασκημένους εργάτες και εργάτριες. Οι εργάτες για το θερισμό χρησιμοποιούσαν το δρεπάνι, που είναι γνωστό θεριστικό εργαλείο από τα πολύ παλιά χρόνια. Το δρεπάνι αποτελείται από μια ξύλινη λαβή και μια πριονωτή λεπίδα, που έχει το σχήμα μισοφέγγαρου. Ο θεριστής πιάνει με το αριστερό του χέρι μια δέσμη σιτηρών, τα χερόβολα, και με το άλλο, σύροντας το δρεπάνι προς το μέρος του, τα κόβει. Πολλά χερόβολα σχηματίζουν ένα δεμάτι που δένονται από εργάτες που ακολουθούν τους θεριστές.


Ο θερισμός, στην τέχνη της ζωγραφικής αποτυπώθηκε ποικιλοτρόπως από διάφορους γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες και καταγράφηκε στον μουσαμά σε όλο του το μεγαλείο.
Παρουσιάζουμε παρακάτω διάφορες εικόνες εμπνευσμένες από τον αρχέγονο μόχθο του ανθρώπου, τον θερισμό!!!

επικοινωνιστε μαζι μας