Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Παράδοση ετών η απόσταξη τσίπουρου στο Βαλτινό



Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας που μπαίνουν σε λειτουργία οι αμβυκές για την απόσταξη του εθνικού μας ποτού, που είναι το τσίπουρο, με γλυκάνισο ή και χωρίς.
Οι μερακλήδες αυτή την εποχή έχουν την «εορταστική τους» ανυπομονώντας να γευτούν τη νέα σοδειά.
Στα τσιπουράδικα οι συζητήσεις για την κρίση είναι σε δεύτερη μοίρα, πρώτο θέμα συζήτησης είναι τα γράδα του μούστου και οι βαθμοί.
Όλοι λίγο πολύ στα χωριά βγάζουν κάποιες ποσότητες τσίπουρο για ιδία χρήση.
Στο Βαλτινό ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη λειτουργεί ο αποστακτήρας (καζάνι) του Δημήτρη Ψύχου. Είναι ένας χώρος, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις απόσταξης. 


«Αποτελεί παράδοση ετών η απόσταξη τσίπουρου, για την Αντιδήμαρχο Ελένη Πούλιου, με την παρουσία φίλων και γαστρονομικών απολαύσεων στο Βαλτινό Τρικάλων!», σχολίασε η Δημοτική Σύμβουλος, Χρυσάνθη Γάλλου Δαλκαφούκη σε ανάρτησή της στο facebook.
Και πράγματι έχει δίκιο, καθώς εδώ και μερικά χρόνια, τέτοια εποχή που βγαίνουν τα τσίπουρα, στον αποστακτήρα του Βαλτινού διοργανώνονται συνάξεις φίλων με τα ανάλογα τσιμπούσια. 
Φέτος, ήταν οι χρονιά των Αντιδημάρχων καθώς μεταξύ άλλων, στη σύναξη συμμετείχαν: η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Καλλιδένδρου, κα. Ελένη Πούλιου η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Καινοτομίας – Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Τρικκαίων κα. Ντίνα Δήμα και η πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Τρικκαίων κα. Χρυσάνθη Γάλλου Δαλκαφούκη.
Εμείς να ευχηθούμε καλή σοδειά και προσοχή, με τη ρέγουλα. Γιατί όπως λέει και ο λαός:
«Το να μεθάς με τσίπουρο, φίλε μου, είναι άδικο,
γι’ αυτό και εύστοχα οι παλιοί το είπαν τσιπουράδικο».

επικοινωνιστε μαζι μας