Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Το οθωμανικό λουτρό των Τρικάλων



Το κτηριακό συγκρότημα των παλαιών φυλακών συνολικής έκτασης 4.814,68 τ. μ βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης δυτικά του Ληθαίου ποταμού, σε απόσταση 300 μ. βορείως του τεμένους του Osman Sah «Κουρσούμ Τζαμί», ενώ γειτνιάζει άμεσα και με τον ναό του Αγ. Κωνσταντίνου.
Ο οθωμανός γεωγράφος Kiatip Celebi, στα μέσα του 17ου αι. αναφέρει τα Τρίκαλα, «ως πόλισμα που βρίσκεται μεταξύ των Σκοπίων και του Μορέως με κάστρο, λουτρά, τζαμιά και πολλούς κήπους…» επισημαίνοντας τρία λουτρά ανάμεσα στα οποία και το λουτρό του Osman Sah που το χαρακτηρίζει ως διπλό.


Από τοπικούς μελετητές και σύμφωνα με τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης το 1885 τοποθετείται το λουτρό του Osman Sah στη θέση του κτιρίου των πρώην φυλακών Τρικάλων.
Το 2006 με την μεταφορά των φυλακών σε νέο κτηριακό συγκρότημα το κτήριο των παλαιών φυλακών παραχωρήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών συντάσσει μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου και επανάχρησή του ως Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης με στόχο την ένταξη του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.


Στο προαύλιο χώρο βρίσκεται το βασικό κτήριο των πρώην φυλακών που ανάγεται στις αρχές του 20ου αι. και πρόκειται για ένα διόροφο κτίριο, του οποίου ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται ότι έγινε μεταπολεμικά, μετά από ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι έπληξαν την περιοχή, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με το λουτρικό κτίσμα.


Οι διαστάσεις αυτού του λουτρικού κτίσματος είναι 34 Χ 26,50 μ. με πάχος τοίχων 1,35 μ. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αργοί λίθοι και πλίνθοι με υδραυλικό συνδετικό κονίαμα (κουρασάνι).

επικοινωνιστε μαζι μας