Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ευθυμογράφημα - Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα



Τα πολιτικά και σκανδαλολογικά δρώμενα της προηγούμενης  εβδομάδας τροφοδότησαν χρωματίζοντας έντονα και το τοπικό κοινωνικό μας γίγνεσθαι με τις συζητήσεις να παίρνουν και να δίνουν που λένε ανά τους καφενέδες. Ποια συλλαλητήρια και ποιο όνομα των Σκοπίων, τώρα όλα τα βλέμματα εστιάζουν στο σκάνδαλο της Novatris με τα ερωτήματα να είναι του τύπου ποιος, πού, πόσα.
Βέβαια κάποιοι ξεφεύγουν από το στενό μιντιακό μαρκάρισμα και ασχολούνται με τα θέματα της καθημερινότητας αλλά αυτοί είναι λίγοι και οι όποιες κουβέντες τους πνίγονται μέσα στον χαμό της σκανδαλολογίας.
-Λιβιντάδις, καλησπέρα, τί φκιάντι; Ρώτησε την ομήγυρη συγχωριανών του που απολάμβανε ομού το απογευματινό καφεδάκι στο μοναδικό καφενείο του χωριού, ο μπάρμπα – Κώτσιος.
-Τί να φκιάσουμι, ιδώ τα λέμι για την Ιοκάστι, απάντησε ο μπάρμπα – Λιάς, χτυπώντας το κεχριμπαρένιο κομπολόγι, που μονίμως κρατά στα χέρια του.
-Ποιά είνι αυτήν γεμ;
-Ά…ααα, δεν ακούς  ειδήσεις ισί;
-Πως δεν ακούου. Ακούου, αλλά που συνταυτίζιτι αυτό;
-Δεν ακούς που λεν ότι έρχετι κακουκιρία που την έδουσαν του όνουμα ιοκάστι;
-Όχι ρε πιδιά, δεν άκσα τέτοιου πράμα. Τί στου καλό, άλλις ειδήσεις ακούου ιγώ κι’  άλλις ισίς;
-Μήπους Κουτσιούλαμ βάζι του Άλ Τζαζίρα τίπουτα;
-Ποιό είνι αυτό του …Τζαζί…ρρ, πως του είπατι;
-Αυτού κάτ  τσ΄ Άραβις,
-Όχι βρε πιδιά, ιλινικά ακούου, ξέρου ιγώ αράπκα;
-Έ, μπορεί να μην άκσις αλήθεια γιατί δεν αδειάζουν απ’  του σκάνδαλου μη τα χάπια -Ναι, αγαπητέμ, αυτόν τουν παλιόκιρου τουν ουνόμασαν ιοκάστι.
-Έ, Παναγιάμ Βυτουμίτσαμ, τί άλλου θ’ ακούσουμι ακόμα. Άκου Ιοκάστι;
-Σιγά βρε λιβέντις, τί έχι ου κιρός. Μια χαρούλα είνι. Χειμώνα δεν έχουμι; Βρουχές δεν θέλουμι; Αντί να πούμι δόξα τουν Θιό που μας έκανι καλό κιρό, έχουμι κι παράπουνου απού παν;
-Βρε ισί καλά τα λές αλλά του κύμα του είπαν Ικουκάστι.
-Του είπαν, του είπαν, τί να κάνουμι τώρα. Αλλά αν δεν δείτι να κατιβάσι  ου «κουραδάς» (ρέμα του χωριού) θα διψάσουμι του Καλουκαίρι. Κί τότι ιλάτι να τα πούμι.

επικοινωνιστε μαζι μας