Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Μια κοινή δράση των Γυμνασίων Βαλτινού, Μεγαλοχωρίου και Μεγ. Καλυβίων. Ενσυναίσθηση: πρέπει να μάθεις τι σημαίνει αυτή η λέξη!



H ενσυναίσθηση λειτουργεί ως αντίδοτο στο μίσος. «Θέλει» να καταλάβει τον άλλον τόσο βαθιά, σαν να ήταν μέσα του, αποτελεί  λοιπόν, έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην συναισθηματική ανάπτυξη.  Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από την προσχολική κιόλας, ηλικία είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους.
Για «να βιώσεις τα συναισθήματα του άλλου», δεν χρειάζονται πολλά. Με ένα απλό άγγιγμα, με μία κίνηση του κεφαλιού, ή ακόμη, και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση. Το ρήμα «συν-αισθάνομαι» περιγράφει πιο εύκολα την ουσία της ενσυναίσθησης. «Αισθάνομαι μαζί σου» σημαίνει ότι δεν περιορίζομαι σε μία απλή κατανόηση του προβλήματος σου, αλλά ότι αφήνω τη χαρά ή τη λύπη σου να γίνει δική μου.
«Η αρμονική συμβίωση είναι το ζητούμενο» και η empathy στα αγγλικά / Empathie στα γερμανικά, αυτή η αξιοζήλευτη λέξη, φαίνεται πως πολλές φορές, εκπληρώνει τον σκοπό να μπεις πρώτα στη θέση του άλλου και μετά να τον κρίνεις.  Ή ακόμη καλύτερα να μην κρίνεις, απλώς να γνέψεις πως είσαι εκεί για να ακούσεις και να καταλάβεις.

Το νόημα και την σημασία αυτής της έννοιας προσπάθησαν να εξηγήσουν και να αισθανθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές  τριών Γυμνασίων του νομού Τρικάλων, του Γυμνασίου Βαλτινού, του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων.
Με αφορμή την γερμανική γιορτή του Αγίου Μαρτίνου οι μαθητές  της  Α΄ τάξης  των τριών Γυμνασίων με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους, Ρίτας Ρουσιαμάνη, και με την υποστήριξη των διευθυντών των γυμνασίων, κυρίου Σωτηρίου Τσαντίλα,, κυρίου Θωμά Ροκκά και κυρίου Νικολάου Κοσβύρα, έμαθαν μέσα από βίντεο, κείμενα και τραγούδια την ιστορία του Αγίου της Συμπόνιας.  Έφτιαξαν οι ίδιοι  γλυκύσματα, τα οποία μοιράστηκαν και πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές τους και τραγούδησαν τραγούδια για τον Άγιο κάνοντας  προς τιμήν του μια πομπή με φαναράκια δικής τους κατασκευής.

επικοινωνιστε μαζι μας