Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ανησυχία των κατοίκων Βαλτινού για την δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιοέλαια-βιορευστά στην περιοχή



Έντονη αναστάτωση δημιούργησε η είδηση της δημιουργίας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιοέλαια-βιορευστά, στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» του Βαλτινού, του Δήμου Τρικκαίων καθώς οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνουν την περιοχή. Ήδη ο φάκελος με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες του έργου βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προς διαβούλευση και αδειοδότηση.
Για την έγκριση του έργου και την αδειοδότησή του απαιτείται η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Βαλτινού, η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί και θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
Το Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού εξετάζει και το ενδεχόμενο της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων για τη λήψη μιας πιο ισχυρής απόφασης.
Ο Σκοπός του συγκεκριμένου έργου, της εταιρείας «Σερίφης Αρσένιος Λέκκας Χαράλαμπος Ο. Ε.», είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας (βιοέλαια και βιορευστά), η οποία προέρχεται από την προμήθεια ή συλλογή φυτικών ελαίων, ηλεκτροπαραγωγή με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και αποκλειστική πώληση της ενέργειας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.


Η θέση εγκατάστασης του έργου ανήκει διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Βαλτινού, Δ.Ε. Τρικάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το οικόπεδο εγκατάστασης απέχει τις κάτωθι αποστάσεις από τα όρια των κοντινότερων οικισμών: Βαλτινό: 1.350 μέτρα, Δενδροχώρι: 900 μέτρα,  Πρίνος: 2.570 μέτρα, Διαλεχτό: 2.900μέτρα.
 Η πρόσβαση στο χώρο της μονάδας θα εξασφαλίζεται μέσω υφιστάμενου αγροτικού δρόμου. Στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα φαίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το χώρο εγκατάστασης.


Σύμφωνα με την εταιρία, τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία του έργου, δεν αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ουσιαστικά δεν γίνεται χρήση φυσικών πόρων (νερού) ούτε ενέργειας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Η κατασκευή του έργου γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένα μεταλλικά δομικά στοιχεία (εμπορευματοκιβώτια-container) ελαχιστοποιώντας τα δομικά έργα. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχετιζόμενες με το έργο είναι η εκπομπή καυσαερίων και ο θόρυβος. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, θεωρητικά δεν επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς ο θόρυβος αντιμετωπίζεται με περιμετρική δενδροφύτευση και ηχομόνωση του container, ενώ η εκπομπή καυσαερίων ποσοτικά θεωρείται μικρή, και συμβαίνει σε περιβάλλον που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. 

επικοινωνιστε μαζι μας