Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τέλος και αρχή των μνημονίων


Του Στέφανου Βαγγελού

Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλά αυτές τις ημέρες. Από τη μεριά των κυβερνώντων "Έξοδος από τα μνημόνια", το "καθαρή έξοδος" ούτε πού το ψελλίζει κανείς πια, " αχρείαστο το 3ο μνημόνιο" από τη μεριά της Ν.Δ. - που σημαίνει ότι τα δύο προηγούμενα τα θεωρούσαν απαραίτητα αλλά από συνήθεια ψήφισαν και το 3ο (222 βουλευτές το ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πλην διαφωνούντων, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ).
Με όρους οικονομικούς που λίγοι κατέχουν θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολλούς για τις δικές τους "σωστές επιλογές".
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Πώς μπορούμε απλά και κατανοητά να αντιληφθούμε τι αλλάζει;
Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ, είπαν κάποιοι Ευρωπαίοι.
Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού ότι λήγει μια περίοδος οχτώ χρόνων προγραμμάτων σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αν μελετηθεί προσεκτικά, δίνει τις απαντήσεις.
Λήγει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι δεν μας δανείζει πια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πολύ χαμηλό επιτόκιο θέτοντας κάθε φορά τους όρους της για περικοπές και νέα μέτρα λιτότητας. Θα δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές με τριπλάσιο -τετραπλάσιο-πενταπλάσιο επιτόκιο που θα αυξάνει συνεχώς το δημόσιο χρέος.
Και τα μνημόνια;
Το 3ο πρόγραμμα-μνημόνιο έληξε. Όλα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν στην οκταετία όμως παραμένουν και συνεχίζουν δυστυχώς να εφαρμόζονται!
Κάποιοι ελπίζουν σε ορισμένες μικρές βελτιώσεις παρά την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεχείς τριμηνιαίες αξιολογήσεις.
Άλλοι σκεπτόμενοι και συνεκτιμώντας τα δεδομένα θεωρούν ότι θα συνεχιστεί η λιτότητα και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν θα επιλυθούν όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές.
Το πώς θα είναι η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας αύριο μάς αφορά όλους.
Η αναζήτηση λύσεων είναι υπόθεση κάθε πολίτη. Το εάν ενεργοποιηθούμε ή όχι είναι δική μας ευθύνη.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ενημέρωσή μας. Μεταξύ των άλλων ενδιαφέρουσες είναι οι αναλύσεις που δημοσιεύονται στο Αφιέρωμα; Τέλος και
αρχή των μνημονίων στην ιστοσελίδα www.thepressproject


επικοινωνιστε μαζι μας