Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το θέατρο του Ξυλοπάροικου


Μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα με αξιόλογη παρουσία στη νομό Τρικάλων και όχι μόνο!
Εμψυχωτής και εμπνευστής του θεάτρου είναι ο Βασίλης Μπιλιάλης, που με το πολύπλευρο, αυτοδίδακτο, δημιουργικό ταλέντο του (ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός) διατηρεί το θέατρο ζωντανό τα τελευταία 30 χρόνια.


Η ιστορία όμως, του θεάτρου Ξυλοπάροικου, έχει τις ρίζες του πολύ παλιά. Το 1920 οι κάτοικοι του χωριού, με την υποστήριξη των δασκάλων του δημοτικού σχολείου, δημιούργησαν το θίασο ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις για την ψυχαγωγία τους.
Τα πρώτα έργα ήταν: «η Γκόλφω»,  «η Εσμέ», «ο Αθανάσιος Διάκος», «ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», κ.α.



Η θεατρική παράδοση πέρασε σιγά, σιγά από γενιά σε γενιά και έτσι το 1976 ιδρύθηκε ο Σύλλογος του Θεάτρου Ξυλοπάροικου.

«ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ» Ένας παλιός οικισμός στα σύνορα του Βαλτινού που διαλύθηκε



Αναδιφώντας σε παλιότερα έντυπα για την αναζήτηση στοιχείων που αφορούνε την ιστορία του τόπου μας, ανακαλύψαμε παράλληλα κι άλλα στοιχεία εξίσου ενδιαφέροντα για την ύπαρξη του παλιού οικισμού, Κορακοφωλιά, ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο Βαλτινό, αλλά στο πέρασμα των χρόνων διαλύθηκε.
Η θέση της Κορακοφωλιάς βρίσκεται 3.200 μ. νοτίως της πλατείας του Διαλεκτού, σύνορο με τα χωράφια του Βαλτινού και του Μικρού Κεφαλόβρυσου, ένα χιλιόμετρο δυτικά του Πηνειού ποταμού.
Σ' αυτή τη Θέση σήμερα βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού.


ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ο οικισμός είναι από χρόνια διαλυμένος. Η σημερινή παράδοση αγνοεί τη χρονολογία διάλυσης, ούτε καν τον θυμάται. Παρέμεινε, όμως, το τοπωνύμιο Καρακοφωλιά και το πατριδωνύμιο Καρακοφωλίτης, το οποίο φέρουν σήμερα πέντε οικογένειες του χωριού Διαλεκτού.
Ακόμα λέγεται ότι οι Καρακοφωλίτες ήταν σκηνίτες κτηνοτρόφοι και γειτόνευαν προς δυσμάς με τους ομοίους τους Λυκαίους. Σήμερα υπάρχει στο Διαλεκτό το τοπωνύμιο Λυκαίικα καθώς και το παρατσούκλι Λύκας.

επικοινωνιστε μαζι μας