Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Μια ζωηρή ανάμνηση από ένα θλιβερό περιστατικό



Ήταν Αύγουστος του 1939, ήμουν 8 χρονών.
Εκείνο το καλοκαίρι, γράφτηκα στις κατασκηνώσεις και πήγα για πρώτη φορά στη ζωή μου, στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, στην Αγία Τριάδα.
Εκεί ήταν ωραίο το περιβάλλον. Τρώγαμε αρκετά καλά, αλλά μου έτυχε ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ μου.
Στο σπίτι μας ήμασταν τόσο φτωχοί, ώστε το να φάμε ένα φρούτο ήταν πολυτέλεια που δεν την χαιρόμασταν, ούτε μια φορά τη βδομάδα. Τα φρούτα τα βλέπαμε στα μανάβικα αλλά δεν μπορούσαμε να τα πλησιάσουμε.
Σ’ αυτή λοιπόν την κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ, πολύ συχνά δυο και τρεις φορές την εβδομάδα, κυρίως το μεσημέρι μετά το φαί, μας έδιναν κι από ένα φρούτο, ήταν ένα μεγάλο καΐσι. (βερίκοκο). Ενθουσιαστήκαμε γιατί όλα τα παιδάκια ήμασταν φτωχά και πεινασμένα. Και πράγματι, καθώς τελείωνε το φαί εμφανιστήκαν κάτι κοπέλες, της υπηρεσίας, με μεγάλες καλαθούνες, μέσα στις οποίες είχαν καΐσια. Περνούσαν από τα μακρόστενα τραπέζια, όπου δεξιά και αριστερά καθόμασταν, περί τα 50 παιδάκια κι άφηναν στον καθένα μας και από ένα φρούτο.


Εγώ δεν ξέρω πως βρέθηκα να είμαι ο τελευταίος του τραπεζιού και ξαφνικά, όταν οι κοπέλες έφτασαν σε μένα τα καΐσια τέλειωσαν. Δεν είχε μείνει ούτε ένα. Μόλις το κατάλαβα ζεματίστηκα. Πατάω ξαφνικά κάτι κλάματα κι αρχίζω να σπαράζω ολόκληρος. Τα άλλα παιδιά, του τραπεζιού μας, σταμάτησαν να τρώνε και δεν ήξεραν τι να κάνουν από τη στεναχώρια τους. Μερικά μάλιστα ήθελαν να μου δώσουν το δικό τους καΐσι, αλλά εγώ δεν το δεχόμουν με τίποτα και κανέναν τρόπο.
Τότε ήρθε τρακαρισμένη η διευθύντρια και μου λέει: «Μα γιατί κλαίς παιδάκι μου, επειδή τέλειωσε η καλαθούνα; Μη στεναχωριέσαι θα φέρουμε άλλα και εσένα μάλιστα, θα σου φέρουμε δύο φρούτα».
Και πράγματι, μου έφεραν ένα πιάτο με δύο καΐσια. Εγώ όμως ούτε μπόρεσα να συνέλθω από εκείνη την πίκρα, ούτε και τα άγγιξα.
Και τελικά μου έμεινε ζωηρή η ανάμνηση από το θλιβερό αυτό περιστατικό, ότι για όλα τα παιδιά υπήρχε ένα φρούτο, αλλά όχι για εμένα!

του Ντίνου Χριστιανόπουλου

επικοινωνιστε μαζι μας