Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η ΝΕΤ στην έκθεση των λαογραφικών αντικειμένων



Πανελλαδικό ενδιαφέρον για την έκθεση των λαογραφικών αντικειμένων με τίτλο «Ο Πολιτισμός και η Ιστορία των  Τρικάλων μέσα από τα αντικείμενα»  στο Μύλο Ματσόπουλου.
Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ κατέγραψε το γεγονός σε πρωινή εκπομπή «Η ΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ» παρουσιάζοντας την έκθεση και τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό βίντεο.


Αξιοθέατα των Τρικάλων. "H ιερά μονή του Τιμίου Σταυρού Δολιανών"



H ιερά μονή του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Νότιας Πίνδου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και την συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων. Είναι χτισμένη σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατή από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά την κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
Πρόκειται για ένα ναό με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. Δείγμα της αρχιτεκτονικής του τέχνης είναι η καλή ηχητική του. Ο ναός είναι κτισμένος εξολοκλήρου με πέτρα και στο δάπεδο είναι στρωμένος με πλάκες. Εξωτερικά και εσωτερικά είναι ασοβάτιστος σαν να μην τέλειωσε ποτέ η κατασκευή του. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ναού είναι οι πολλοί τρούλοι που υπάρχουν στην οροφή, που προσδίδουν στην εξωτερική του εμφάνιση βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. 


Σήμερα ο ναός έχει δώδεκα τρούλους τρεις στο μεσαίο κλίτος - έναν στο Ιερό και άλλους δύο στον κεντρικό ναό - ενώ οι άλλοι εννέα τρουλίσκοι είναι τοποθετημένοι στις τρεις κόγχες του Ιερού και δεν είναι ορατοί στο εσωτερικό του ναού. 

επικοινωνιστε μαζι μας