Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Απεβίωσε ο Στέργιος Δημ. Ρούσης



Απεβίωσε ο συγχωριανός μας Στέργιος Ρούσης του Δημητρίου και της Λεμονιάς, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, σε ηλικία 90 ετών.
Ο Στέργιος Ρούσης γεννήθηκε το 1929 στο Βαλτινό. Παντρεύτηκε με την σύζυγό του Βασιλική, το γένος Αντωνίου Μπάλτου και απόχτησαν δύο παιδιά. Την Ελένη (συζ. Δημητρίου Θεοδοσόπουλου) και τον Δημήτριο.

Οι παλιές Λαζαρίνες του Βαλτινού



Φτάνει η μέρα του Λαζάρου. Τα κοριτσάκια θα μας πουν τα κάλαντα και με τη γλυκιά φωνούλα τους θα αγαλλιάσουν τις ψυχές μας.
«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια,
Ήρθ’ η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
Ήρθ’ η μάνα σου από την Πόλη
σού ’φερε χαρτί και κομπολόι.
Και του χρόνου!»
Ο Λάζαρος είναι ένα από τα ζωντανά έθιμα του χωριού μας. Κάθε χρόνο τη μέρα του Λαζάρου, στις αυλές των σπιτιών εμφανίζονται οι κοπελίτσες παρέες παρέες και τραγουδάνε τα κάλαντα. Αυτές οι κοπελίτσες ονομάζονται Λαζαρίνες. 


Από την παραμονή της γιορτής οι Λαζαρίνες ξεχύνονται στους κήπους ή στα χωράφια για να μαζέψουν λουλούδια με τα οποία θα στολίσουν το καλαθάκι τους.
Το Σάββατο του Λαζάρου, πρωί - πρωί τα κοριτσάκια, με καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το «Λάζαρο»: 
«Καλώς μας ήρθε ο Λάζαρος εφέτος και του χρόνου
με τη λαμπρή τη Πασχαλιά, με τον καλό το χρόνο
με ίτσια με τριαντάφυλλα με δυο χεριές λουλούδια
τα ίτσια πέφτουν στην ποδιά και τα φλουριά στη τσέπη».
Οι νοικοκυραίοι που ακούνε τα κάλαντα προσφέρουν με μεγάλη προθυμία και χαρά το μικρό φιλοδώρημα που αντιστοιχεί σε χρήματα, αυγά, φρούτα, ή άλλα φαγώσιμα, ευχόμενοι «και του χρόνου!»


Είναι ένα έθιμο που επιβιώνει σε όλο τον ελλαδικό χώρο με πολλές κι ενδιαφέρουσες παραλλαγές στους στίχους των τραγουδιών, αλλά πάντα με βασικό γνώρισμα την αναγγελία της επερχόμενης αναστάσεως μετά το θάνατο και, παράλληλα το καλωσόρισμα της ανοίξεως μετά το χειμώνα. Ένα έθιμο συμβολικό που αρωματίζει τη ζωή με ελπίδα και υμνεί την ανάσταση και την άνοιξη.. της ψυχής και της πλάσης.. του ανθρώπου και της φύσης...

επικοινωνιστε μαζι μας