Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Διέξοδος μετά τη συνταξιοδότηση

 


Πολλοί είναι εκείνοι που μόλις βγουν στη σύνταξη βλέπουν τον χρόνο να μεγαλώνει και την πλήξη να πλήττει και να συρρικνώνει τον κόσμο τους και φυσικά αρχίζουν να αναζητούνε διεξόδους.

Το χωριό ενδείκνυται για εναλλακτικές λύσεις. Κάπου θα υπάρχει ένα πατρικό κτήμα, για να ασχοληθούν με αγροτικές δραστηριότητες.

Το επιχειρούν και αρχίζουν να μετράνε το χρόνο με βάση τις ανάγκες τους κτήματος.

Πριν αποφασίσουν να πιάσουν την τσάπα, ξεκινούνε να διαβάζουν διάφορα βιβλία γεωπονικής, αναζητούνε πληροφορίες στο διαδίκτυο και κυρίως συζητάνε και ανταλλάσσουν γνώμες με ντόπιους. Θα χρειαστεί κι ένα τετράδιο για να σημειώνονται εκεί οτιδήποτε αφορά στις καλλιέργειες. Πότε κάνει καρπούς ένα δέντρο και πότε το άλλο; Ποιο είναι το κατάλληλο κλάδεμα και το λίπασμα που χρειάζεται; 

Κάποιος μυημένος θα μεταδώσει τις γνώσεις του για το μπόλιασμα των δέντρων και έτσι φθάνει η στιγμή που θα γίνουν και οι ίδιοι περιζήτητοι, ώστε να μπολιάζουν τα δέντρα συγγενών και φίλων. 

Ξυπνούν χαράματα, με κέφι και με πάθος αληθινό. Οργώνουν μόνοι τους, κλαδεύουν, ξεχορταριάζουν, μαζεύουν τον καρπό κι όλη μέρα εκτοξεύουν δυνάμεις στο κτήμα τους, αλλά το βλέπουν σαν χόμπι και το κάνουν με ευχαρίστηση.

Το κτήμα έχει απ’ όλα τα καλά, αμπέλι για το κρασάκι και το τσιπουράκι, θερινό μποστάνι για τα φρούτα, κήπο για τα λαχανικά… Και βέβαια, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε δέντρα, σε φυτά, σε φρούτα και όλων των λογιών τα ζαρζαβατικά.

Κάποιοι πιο μερακλήδες ξανοίγονται και παράλληλα εκτρέφουν οικόσιτα ζώα και πτηνά.

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες περνάνε το χρόνο τους δημιουργικά και ευχάριστα, εξασκούνται σωματικά και πνευματικά, συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημά και εξασφαλίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα σε ένα όμορφο, ήρεμο και φυσικό περιβάλλον, που προσφέρει το χωριό.




επικοινωνιστε μαζι μας